18
ΦΕΒ

Δυσμενείς αλλαγές στο καθεστώς των Βαρέων


Έμπροσθεν σημαντικών ανατροπών στο συνταξιοδοτικό τους καθεστώς βρίσκονται όσοι ασκούν επαγγέλματα που μέχρι τώρα βρίσκονται στο κατάλογο των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ)…

Ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κινείται με γρήγορες όσο και παρασκηνιακές κινήσεις ώστε να νομοθετήσει την εκ βάθρων αλλαγή στο σύστημα των ΒΑΕ. Με βάση τους σχεδιασμούς της υπουργού Λ. Κατσέλη και του αν. υπουργού Γ.Κουτρουμάνη οι οποίοι «ξέθαψαν» τη σκονισμένη μελέτη της Επιτροπής Μπεχράκη θα επερχόμενες αλλαγές (θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου 2011) θα οδηγήσουν σε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης έως και επτά χρόνια και σε μείωση μισθών και συντάξεων όσων εξαιρεθούν.

Ετσι με βάση τις τελικές; αποφάσεις και με στόχο το νέο καθεστώς των ΒΑΕ να καταλαμβάνει μόλις το 10% του παραγωγικού δυναμικού (450.000 εργαζόμενοι από 700.000 που είναι σήμερα) αναμένεται να βγει εκτός διατάξεων ΒΑΕ το 58% των ειδικοτήτων.

Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά, το «χτύπημα» θα είναι τριπλό, καθώς οι ασφαλισμένοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με:

-Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε ή ακόμη και επτά έτη. Η συνταξιοδότηση θα είναι απαγορευτική για όσους είναι κάτω των 65 ετών ή εναλλακτικά δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος και 40 έτη ασφάλισης.

-Τη μείωση των αποδοχών από 50 έως και 200 ευρώ τον μήνα, καθώς δεν θα καταβάλλεται το ειδικό επίδομα.

-Τη μείωση των συντάξεων έως και 11%, ως αποτέλεσμα της μείωσης των μισθών.

Πάντως και όσες κατηγορίες παραμείνουν στο νέο καθεστώς των ΒΑΕ θα καταταχθούν σε 4 κατηγορίες ανάλογα με τον βαθμό βαρύτητας και επικινδυνότητας.

Αναλυτικά οι κατηγορίες έχουν ως εξής:

- Α΄ κατηγορία (βαρύτητα 4): θα έχουν την δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα 7 χρόνια.

- Β΄ κατηγορία (βαρύτητα 3): οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα 5 χρόνια

- Γ΄ κατηγορία (βαρύτητα 2): οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα 3 χρόνια

- Δ΄ κατηγορία (βαρύτητα 1): οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα 18 μήνες.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί είναι αν οι αλλαγές θα ισχύσουν μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους ή θα υπάρξει αναδρομική ισχύς.


Produced by