18
ΦΕΒ

Fast Track για το Ελληνικό


 Fast Track για το Ελληνικό και μέσα στις επόμενες εβδομάδες και για άλλες μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις αποφάσισε κατά την συνεδρίαση της η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Κατά την σύσκεψη αποφασίστηκε του ελληνικού σχεδίου για το Ελληνικό θα είναι η μελέτη του Ισπανού του αρχιτέκτονα πολεοδόμου Χοθέ Αθεμπίγιο ( ο οποίος μάλλον θα παίξει και το ρόλο του τεχνικού συμβούλου του δημοσίου ) όπως αυτό παρουσιάστηκε πριν από περίπου μια εβδομάδα στον Πρωθυπουργό κ Γιώργο Παπανδρέου.

Η μελέτη προβλέπει ήπια οικιστική ανάπτυξη την δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου αλλά και τουριστική αξιοποίηση . Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η επέκταση του Γκόλφ της Γλυφάδας ώστε να γίνει επαγγελματικών προδιαγραφών και η αναβάθμιση και αξιοποίηση της Μαρίνας του Άγιου Κοσμά. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζεται η αναμόρφωση της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος η οποία «διακόπτει» την έκταση που οδεύει προς αξιοποίηση ώστε όλα να γίνουν σε έναν ενιαίο χώρο.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής Διυπουργικής επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης άφησε να εννοηθεί ότι η Qatar Investment Authority είναι η πρώτη αλλά όχι η μοναδική επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αξιοποίησης του Ελληνικού .
Ερωτώμενος ο υπουργός σχετικά με το στόχο του ταξιδιού που θα κάνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Ντόχα του Κατάρ τόνισε ότι «Στις βασικές παραδοχές του δικού μας σχεδίου, ελπίζω θα έχουμε συμφωνία».

Αμέσως μετά συμπλήρωσε πως «δεν συζητάμε μόνο με το Κατάρ για το Ελληνικό. Αλλά μόνο το Κατάρ αυτή τη στιγμή έχει επιδείξει συγκεκριμένο ενδιαφέρον». Ο υπουργός επικρατείας πρόσθεσε επίσης ότι «εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ανακοινωθούν και οι σύμβουλοι όσον αφορά το Ελληνικό»`.

Την Δευτέρα και Τρίτη ο κ. Παμπούκης θα βρεθεί στην Ντόχα του Κατάρ μαζί με τον Πρόεδρο της ΑΤΕ κ. Θεόδωρο Πανταλάκη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Νίκο Σηφουνάκη. Ο κ. Πανταλάκης μετέχει ως άτυπος σύμβουλος του υπουργού αποτελώντας ένα από τα μέλη της ελληνικής τριμερούς επιτροπής ( ίδια τριμερή επιτροπή έχει δημιουργήσει και το Κατάρ).

Μετά την πιλοτική εφαρμογή του Fast Track στη αξιοποίηση του αερδρομίου του Ελληνικού στην επόμενη συνεδριάση της Διυπουργικής Επιτροπής Σταρτηγικών Επενδύσεων η οποία αναμένεται σε πείπου ένα μήνα αναμένεται ο κατάλογο των έργων να μεγαλώσει σημαντικά
Ο εκτελεστικός πρόεδρος του Οργανισμού Επενδύσετε στην Ελλάδα κ. Άρις Συγγρός έχει λάβει εντολή στην επόμενη συνεδρίαση της ΔΕΣΕ να παρουσιάσει ένα αριθμό έργων που αφορούν τομείς όπως ο τουρισμός οι υποδομές η ενέργειας και η αξιοποίησης ακίνητης περιουσάις οι οποίες αναμένεται να προωθηθούν με την διαδικασία του Fast Track .

Πληροφορίες θέλουν ως υποψήφια για αξιοποίηση περίπου 10 έργα που αφορούν κυρίως τους τομείς του τουρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Παρόλα αυτά ειδικευμένοι σύμβουλοι θα κάνουν έναν επανέλεγχο των φακέλωων ώστε να διαπιστωθεί αν όντως οι επενδύσεις αυτές είναι βιώσιμες ή αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα… Από τα πλέον σίγουρα για εισήγηση ένταξης στο Fast Track θεωρείται η επένδυση Αττικός Ηλιος του ομίλου Μαντωνανάκη προϋπολογισμού ύψους περίπου 400 εκ ευρώ και κάποια ακόμη μεγάλα έργα ΑΠΕ.

Επίσης ο παριστάμενος υφυπουργός ανταγωνιστικότητας και περιφερειακής ανάπυξης κ. Παναγιώτης Ρήγας έλαβε με την σειρά του εντολή να υποβάλει στην επόμενη συνεδρίαση της ΔΕΣΕ ώριμα έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίου επενδύσεων τα οποία θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με ταχείες διαδικασίες.


Ανδρέας Δανός
Produced by