20
ΦΕΒ

Θα γίνει «γάμος», 10 χρόνια μετά το πρώτο φλερτ;


Προ των πυλών βρίσκεται η αναδιάταξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος μετά την πρόταση φιλικής συγχώνευσης από την Εθνική στην Alpha Bank, δέκα χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα «γάμου» των δύο τραπεζών επί προεδρίας του αείμνηστου Θ. Καρατζά.
Η Alpha Bank απάντησε «όχι» στην πρόταση της Εθνικής με τους παρόντες όρους, όμως κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της Εθνικής εκτιμούσαν ότι η συγχώνευση δεν μπορεί να χαλάσει, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα πρόταση με καλύτερους όρους.


Και χθες Σάββατο αλλά και σήμερα Κυριακή πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Alpha bank και αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Η διοίκηση της Alpha μίλησε με την διοίκηση της Εθνικής αργά το απόγευμα της Παρασκευής κοινοποιώντας την θέση τους ότι η οικονομική πρόταση δεν τους βρίσκει σύμφωνους...

Όμως η ουσία είναι ότι οι επαφές σε επίπεδο κορυφής στην Alpha συνεχίζονται κάτι που αποδεικνύει ότι ναι μεν απορρίφθηκε η πρόταση αλλά δεν έχει κλείσει οριστικά.

Πηγή στην Εθνική αναφέρει ότι εδώ και ένα μήνα συνομιλούμε με την Alpha υπογράψαμε και σύμφωνο εμπιστευτικότητας.
Η Alpha το εξέταζε αυτό το ενδεχόμενο ειδάλλως δεν θα συνομιλούσαμε 1 μήνα.
Στον αντίποδα η Alpha υποστηρίζει ναι υπήρχαν συνομιλίες αλλά εδώ διακυβευόταν το μέλλον της τράπεζας.
Το πρακτορείο Ρόιτερ φιλοξένησε δηλώσεις υψηλόβαθμου παράγοντα της Εθνικής με τίτλο : ''Το ζήτημα της φιλικής συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank δεν έχει λήξει, αντιθέτως μόλις ξεκίνησε".

Έτοιμη να βελτιώσει ελαφρώς την προσφορά της για την Alpha Bank φέρεται να είναι η Εθνική Τράπεζα, χωρίς ωστόσο να διπλασιάσει το premium, ποσοστό κέρδους ανά μετοχή που ζητάει η Alpha Bank γράφει το Dow Jones Newswires.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η Alpha Bank ζητά περισσότερο από 40% premium, σχεδόν 50%, "και δεν υπάρχει καμία συμφωνία στην Ευρώπη που να έγινε με τέτοιο premium".

Στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, επισημαίνεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει προσλάβει την Bank of America Merrill Lynch και την Morgan Stanley για την συνδρομή τους στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, όπως τονίζει η Victoria Garrord, αντιπρόεδρος στον τομέα επικοινωνίας της Bank of America Merrill Lynch και πως επίσης η Alpha Bank δέχεται τις συμβουλές των Citigroup και JP Morgan.


Το μήνυμα της Εθνικής

Όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, όπως εμφανίσθηκαν στην αγορά, οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η διατύπωση μιας δημόσιας πρότασης συγχώνευσης και η απόρριψή της θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αλλά η διοίκηση της Εθνικής πιθανότατα επέλεξε αυτή τη δημόσια διαδικασία, για να στείλει στην αγορά το σαφές μήνυμα, ότι η ώρα των συγχωνεύσεων έφθασε και η ίδια θα έχει τον πρώτο λόγο.

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική, η διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της Alpha άρχισε με δική της πρωτοβουλία στις 18 Ιανουαρίου. Μάλιστα, οι δύο διοικήσεις υπέγραψαν εξ αρχής συμφωνία εμπιστευτικότητας και αποκλειστικότητας, στοιχείο που υποδηλώνει ότι επρόκειτο για σοβαρή διαπραγμάτευση.

Η πρόταση που δημοσιοποίησε η διοίκηση της Εθνικής ήταν λεπτομερώς επεξεργασμένη: δεν περιελάμβανε μόνο μια σχέση ανταλλαγής, αλλά και πλήρη στοιχεία για το πώς προτείνεται να λειτουργήσει η νέα τράπεζα, από την κατανομή των κορυφαίων θέσεων και των θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο, μέχρι την επωνυμία, το λογότυπο που θα χρησιμοποιηθεί, το ύψος των προσδοκώμενων συνεργειών και τα συνδυασμένα οικονομικά στοιχεία της νέας τραπεζικής οντότητας. Οι περισσότεροι υπέθεσαν, ότι μια τόσο λεπτομερής πρόταση δεν μπορούσε παρά να αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης των δύο τραπεζών, η οποία είχε εκ των προτέρων καταλήξει σε συμφωνία για τα περισσότερα ζητήματα.

Μετά την ομόφωνη απόρριψη της προσφοράς της Εθνικής από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha, πολλοί στην αγορά λένε ότι εξαρχής η προταθείσα σχέση ανταλλαγής μετοχών ήταν αδύνατο να γίνει αποδεκτή από τη διοίκηση της Alpha.

Πολλοί από τους μετόχους της τράπεζας, όπως τα fund από την Ολλανδία και το Κατάρ, έχουν πληρώσει υψηλές τιμές για να αποκτήσουν τις μετοχές τους και δεν θα μπορούσαν να δεχθούν μια προσφορά, που αποτιμά την Alpha περίπου στο μισό της λογιστικής αξίας και δίνει στους μετόχους της μόνο 30% στη μετοχική σύνθεση της νέας τράπεζας (στη διαπραγμάτευση Καρατζά-Κωστόπουλου το 2001, η συμμετοχή διαμορφωνόταν πολύ ευνοϊκότερα για τους μετόχους της Alpha, με μια σχέση περίπου 60-40).

Άλλωστε, οι μέτοχοι της Alpha δεν αντιμετωπίζουν άμεση πίεση λόγω κάποιου σοβαρού οικονομικού προβλήματος της τράπεζας και θα μπορούσαν να περιμένουν μια άλλη ευκαιρία για deal.
Θα μπορούσε, άραγε, η διοίκηση της Alpha να αποδεχθεί μια βελτιωμένη προσφορά από την Εθνική; Αναλυτές τονίζουν ότι τα περιθώρια σύγκλισης είναι πολύ μικρά, αφού αν η Alpha αποτιμηθεί για τη συγχώνευση κοντά στη λογιστική της αξία θα πρέπει να πάρουν οι μέτοχοί της πολύ μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στην Εθνική.


Εφόσον προχωρήσει η συνένωση των δύο ομίλων, θα δημιουργηθεί ένας εθνικός πρωταθλητής με ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 200 δισ. ευρώ και θα μπορέσει να καταταχθεί μεταξύ των 25 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η συγχώνευση των δύο τραπεζών, θα δημιουργούσε ένα σχήμα με συνολικό ενεργητικό 190 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 126 δισ. ευρώ και καταθέσεις 108 δισ. ευρώ σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη.

Το μερίδιο της νέας τράπεζας στην ελληνική αγορά θα φτάνει το 36,5% στις καταθέσεις και το 33% στα δάνεια, ποσοστά υπερδιπλάσια από το δεύτερο πιστωτικό ίδρυμα, την Eurobank. Οι συνέργειες σε ετήσια βάση υπολογίζονται μεταξύ 550 και 700 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα ανησυχία επικρατεί στους εργαζομένους των δύο τραπεζών. Συνολικά οι δύο τράπεζες απασχολούν σήμερα 40 χιλιάδες εργαζομένους και το δίκτυό τους αριθμεί 995 υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι θα υπάρξει περιορισμός του αριθμού των μονάδων στη νέα τράπεζα, καθώς σε αρκετές περιοχές το δίκτυο των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων επικαλύπτεται.

Νέες φήμες για Eurobank - Τ.Τ.

Το ενδεχόμενο deal της Αlpha με την Εθνική Τράπεζα ανοίγει ένα μεγάλο κύκλο συζήτησης αλλά και ενεργειών για τις αναδιαρθρώσεις του τραπεζικού κλάδου καθώς πλέον όλος ο κλάδος μπαίνει σε φάση ζυμώσεων με την συγκέντρωση των εγχώριων σχημάτων. Εν τω μεταξύ, λονδρέζικοι κύκλοι αναφέρουν πως υπάρχουν πληροφορίες για συνένωση δυνάμεων μεταξύ Eurobank και ΤΤ.


Το τελεσίγραφο της Τρόικας

Την επιτάχυνση αλλαγών στον τραπεζικό κλάδο μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών επέβαλε η Τρόικα κατά την τελευταία της επίσκεψη στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ , Κλάους Μαζούχ, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επιθετικός, καθώς οι ελληνικές τράπεζες είναι ο μεγαλύτερος «πελάτης» των χρηματοδοτήσεων της ΕΚΤ, η οποία θέλει για πολλούς λόγους να επισπεύσει την «απεξάρτηση» των ελληνικών τραπεζών.

Με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, που θα τους επέτρεπε να στραφούν μέσα στο β’ εξάμηνο του έτους στις αγορές για δανεισμό, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν πολύ σύντομα να επιστρέψουν στην ΕΚΤ τα δανεικά της, που υπολογίζεται ότι τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν σε 96,5 δισ. ευρώ, με δεσμευμένα καλύμματα δανεισμού αξίας 142 δισ. ευρώ. Την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις αγορές τονίζει στην πρότασή της και η Εθνική, επισημαίνοντας ότι η νέα τράπεζα θα τύχει αναγνώρισης από τις αγορές κεφαλαίων, λόγω της πρόσθετης αξίας που αντιπροσωπεύουν οι συνέργειες του εγχειρήματος, καθώς η ενιαία τράπεζα θα κατατάσσεται μεταξύ των 25 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης.

Produced by