20
ΦΕΒ

Αναβιώνει η ιδέα του Θ. Καρατζά για "εθνικού πρωταθλητή"


Δέκα σχεδόν χρόνια μετά, αναβιώνει η ιδέα του αείμνηστου Θεόδωρου Καρατζά, τότε διοικητού της Εθνικής Τράπεζας, για τη δημιουργία του "εθνικού πρωταθλητή" στον τραπεζικό τομέα, που θα έδινε, όπως είχε τότε τονίσει, ώθηση όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και γενικότερα στην εθνική μας οικονομία, εκπροσωπώντας η νέα τράπεζα παράλληλα επάξια την χώρα μας στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, η πρώτη προσπάθεια συγχώνευσης των δύο τραπεζών ανακοινώθηκε την 1 Νοέμβριου του 2001. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου λίγες ημέρες αργότερα στις 20 Νοεμβρίου του 2011, στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μελά της Εθνικής Τράπεζας, ανακοινώθηκαν από τον Θεόδωρο Καρατζά και τον Γιάννη Κωστόπουλο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες για την δημιουργία του "εθνικού πρωταθλητή".

"Η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank δημιουργεί τη νέα μεγάλη ελληνική τράπεζα με το διακριτικό τίτλο "Εθνική Τράπεζα" που ως σύμβολο θα έχει το σύμβολο της Alpha Bank, το οποίο φέρει τα ελληνικά χρώματα και παραπέμπει στο αρχικό νόμισμα της δραχμής, της Αίγινας του 5ου πΧ αιώνα", είχαν ανακοινώσει ο Θεόδωρος Καρατζάς και ο Γιάννης Κωστόπουλος, αποκαλύπτοντας το νέο εταιρικό λογότυπο της τράπεζας.

Το εφάπαξ συνολικό κόστος της συγχώνευσης θα ανερχόταν σε 220 εκατ. ευρώ και θα κατανεμόταν στην περίοδο από το 2002 μέχρι και το 2004, ενώ τα οφέλη από την συγχώνευση είχαν εστιασθεί στην διεύρυνση των εσόδων κατά 85 εκατ.ευρώ καθώς και στη μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 200 εκατ.ευρώ μέχρι το 2005 αντίστοιχα.

Τα δίκτυα καταστημάτων των δύο τραπεζών θα λειτουργούσαν παράλληλα μέχρι το τέλος του 2002, ενώ η διαδικασία της αναδιοργάνωσης του δικτύου των καταστημάτων και της καθιέρωσης της νέας εταιρικής ταυτότητας είχε εκτιμηθεί ότι θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2003.

Τα σχέδια όμως για την δημιουργία του "εθνικού πρωταθλητή" κατέρρευσαν δύο σχεδόν μήνες μετά, το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2002, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν και οι δύο πλευρές, ιδιαίτερα ο Θεόδωρος Καρατζάς και ο Γιάννης Κωστόπουλος, για να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο η υλοποίηση της δημιουργίας της νέας τράπεζας.

Produced by