20
ΦΕΒ

Γερμανικά παιχνίδια με την ελληνική χρεοκοπία


Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η προετοιμασία του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της 11ης Μαρτίου θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας και άμεσης ένταξης της Πορτογαλίας, στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, τροφοδοτεί ευθέως πλέον η γερμανική πλευρά, σε μια προσπάθεια να οδηγήσει την κρίση σε νέα κορύφωση, ώστε να περάσουν με λιγότερες αντιστάσεις οι ολοκληρωτικές προτάσεις της για «σιδηρά» οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη .


Η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά της χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους της εκτιμά ο Σύνδεσμος γερμανικών Τραπεζών (BdB), σύμφωνα με τους γερμανικούς Financial Times. Με αυτό ως δεδομένο, προτείνει μάλιστα στα επικείμενα «stress tests» να συμπεριληφθούν και τα κρατικά ομόλογα που έχουν στα βιβλία τους οι τράπεζες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου γερμανικών τραπεζών "ΒdB" Αντρέας Σμιτς δήλωσε ότι "η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας φαίνεται αναπότρεπτη", σημειώνοντας ότι "δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς πως τα ελληνικά ομόλογα στην αγορά βρίσκονται περίπου στο 70% της ονομαστικής τους αξίας". Ωστόσο, δεν προσδοκά αυτό να γίνει πριν το 2013, όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας του ευρώ.

Ο κ. Σμιτς ήταν καθησυχαστικός για τις συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προβλέποντας ότι "δεν θα οδηγούσε σε κατάρρευση του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, ούτε μεμονωμένης τράπεζας".

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Werner Hoyer τονίζει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους παραμένει ανάμεσα στις επιλογές που έχει η Ελλάδα, ενώ αντίθετα, η έκδοση ευρω-ομολόγων θα ήταν «πολιτικά μη ρεαλιστική και νομικά αδύνατη.

Όπως είπε ο Hoyer το Βερολίνο θα πρέπει να κινηθεί με προσοχή στην όποια στρατηγική διάσωσης της Ευρωζώνης, όπως έδειξε και η προσφυγή στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο κατά της ελληνικής συμφωνίας διάσωσης των 110 δισ. ευρώ.
Το μάθημα από τη διάσωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας για την περίπτωση της Πορτογαλίας, είπε, είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιτύχει τη σωστή συμφωνία αντί για μία γρήγορη συμφωνία.
Όπως είπε ο Hoyer, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία ως προς το μέγεθος του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης από το 2013 και μετά.


Η Πορτογαλία … πνίγεται


Νέο κύμα ρευστοποιήσεων καταγράφεται στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τη δυνατότητα της Πορτογαλίας να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, ενώ η ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή στρέφει πολλούς επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο των γερμανικών κρατικών τίτλων.

«Λάδι στη φωτιά» ήλθε να ρίξει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βολφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιαπωνικό τύπο υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ευρώπης να στηρίξει την Πορτογαλία αν χρειαστεί βοήθεια.
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την ικανότητα της Πορτογαλίας να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και εκτιμούν ότι θα χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης έως τον Απρίλιο, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters.

Η ΕΕ έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας, αλλά η χρήση του εξαρτάται από το αν ζητήσει βοήθεια η ίδια η χώρα από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο μεταξύ, η Πορτογαλία συνεχίζει να αντιστέκεται σθεναρά σε οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.

«Η Πορτογαλία πνίγεται. Δεν θα κρατήσει πέρα από τα τέλη Μαρτίου» δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται. «Οι αγορές το είχαν ήδη αντιληφθεί, αλλά τώρα το κατάλαβαν και οι υπουργοί Οικονομικών».


Η ελληνική οικονομία στην ατζέντα Μέρκελ – Παπανδρέου


Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η προετοιμασία του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της 11ης Μαρτίου θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο Τρίτη 22 Φεβρουαρίου.

«Θα συζητηθεί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και τα σημαντικά μέτρα που παίρνει η χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ζάιμπερτ υπογράμμισε τη «γερμανική υποστήριξη στις μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες τις οποίες κάνει η Ελλάδα», όπως είπε.

Στο Βερολίνο, εκτός της συνάντησης με την καγκελάριο Μέρκελ, ο κ. Παπανδρέου θα έχει και σειρά επαφών μεταξύ άλλων με τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων Γκίντο Βεστερβέλε, τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD και πρώην υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τους προέδρους των Πρασίνων Κλάουντια Ροτ και Τζεμ Έτσντεμιρ.

Τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου ο κ. Παπανδρέου θα δώσει διάλεξη στο πανεπιστήμιο «Humboldt» του Βερολίνου με θέμα: «Η αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, μια ευκαιρία για την Ευρώπη», στο πλαίσιο των «διαλέξεων για την Ευρώπη». Το πανεπιστήμιο «Humboldt-Universitat zu Berlin» κατατάσσεται στα κορυφαία ιδρύματα παγκοσμίως έχοντας μέχρι τώρα στο ενεργητικό του ως διδάσκοντες ή φοιτητές 29 κατόχους βραβείων Νόμπελ.

Produced by