21
ΦΕΒ

Διψήφιο παρέμεινε το έλλειμμα το 2010


Διψήφιο παρέμεινε το έλλειμμα του 2010 με τους ελεγκτές της τρόικας να εκτιμούν το ύψους του ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 10% του ΑΕΠ από 9,4% που ήταν η πρόβλεψη του Νοεμβρίου από το υπουργείο οικονομικών.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη καλύφθηκε πλήρως από το αποτέλεσμα της δήλωσης των ελεγκτών για ανάγκη αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ αλλά δεν είναι καθόλου ασήμαντη . Εκτός από πρόσθετα μέτρα ύψους 1,7 δις ευρώ που επιβάλει η κάλυψη της αποτελεί και ένα ρήγμα των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου.

Τα τεχνικά κλιμάκια από ΕΕ ΔΝΤ και ΕΚΤ που ήρθαν στην Ελλάδα στα τέλη Ιανουαρίου είχαν επισημάνει το πρόβλημα και προς τις ελληνικές αρχές αλλά και τους προϊσταμένους τους . Το πρόβλημα βρισκόταν στο ότι παρά την σχετική - αυστηρή – υποχρέωση του μνημονίου περίπου 760 δημόσιοι φορείς ( κυρίως ΟΤΑ και δημόσια νοσοκομεία ) έστειλαν ανακριβή ή καθόλου στοιχεία . Αυτό είχε ως αποτέλεσμα με ένα σύντομο επανέλεγχο να αποκαλυφθεί πρόσθετο έλλειμμα της τάξης του 0,45% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 900 εκ ευρώ . Το ποσό αυτό μαζί με την μεγαλύτερη κατά 0,3% του ΑΕΠ μεγαλύτερη ύφεση από την αναμενόμενη ( 4,5% του ΑΕΠ αντίο 4,2% του ΑΕΠ ) που ανακοινώθηκε με τα στοιχεία του τετάρτου τριμήνου από την ΕΛΣΤΑΤ δημιούργησε αυτές της πρόσθετες υποχρεώσεις το ύψος των οποίων φτάνει περίπου το 0,7% του ΑΕΠ ή τα 1,7 δις ευρώ που θα πρέπει να καλυφθούν ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί για φέτος μέτρα ( πρόσθετοι φόροι και περικοπές δαπανών ) συνολικού ύψους 11,7 δις ευρώ .

Εκτός αυτού όμως η «ανυπακοή» των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης δημιούργησε ένα ακόμη πρόβλημα στο οικονομικό επιτελείο .. Έδειξε ότι παρά τα ις υποσχέσεις και τα μεγάλα η κεντρική διοίκηση δεν μπορεί ακόμη να ελέγξει ακόμη το κρίσιμο κομμάτι των δαπανών . Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ εμφανίζονται εναντίον μιας λύσης που θα ήθελε νέα αύξηση της φορολογίας είτε για τα φυσικά είτε για τα νομικά πρόσωπα . Το μόνο που επιβάλλει είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες αλλαγών στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό οι οποίες θα έπρεπε κανονικά να έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αυτό ήταν και μια από τις αιτίες των δρακόντειων μέτρων που περιέχει το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο μετά από πολλές παλινωδίες κατατίθεται σήμερα στην Βουλή. Ως γνωστό η αναγόρευση της φοροδιαφυγής από το πρώτο ευρώ ως αυτόφωρο αδίκημα που έχει ξεσηκώσει σάλο στα περισσότερα κοινωνικά στρώματα έχει ως κύριο στόχο να πειστεί η τρόικα ότι κάτι έχει ξεκινήσει να γίνεται με το θέμα της φοροδιαφυγής .

Το επόμενο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει το υπουργείο οικονομικών θα είναι η επίτευξη του στόχου για τα έσοδα πράγμα που δεν κατάφερε το 2010 όταν τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα . Τούτο υπό την έννοια ότι δεν υπήρχε ακόμη η σκιά περικοπών σε μισθούς και επιδόματα παρά μόνο από τα μέσα του χρόνου . Φέτος ο στόχος των εσόδων θα είναι ακόμη πιο δύσκολος δεδομένου ότι η οικονομία βρίσκεται ήδη σε βαθιά ύφεση.

Ανδρέας Δανός

Produced by