22
ΦΕΒ

Παίζονται πολλά στη συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ


Του Κώστα Χριστοφιλόπουλου

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Παγκόσμια περιοδεία αμέσως μετά τις δύο Συνόδους Κορυφής και το μαραθώνιο επαφών με ευρωπαίους ηγέτες θα έχει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, εκμεταλλευόμενος τις διεθνείς γνωριμίες του που αποτελούν στη δύσκολη αυτή φάση ένα σημαντικό εργαλείο για τη χώρα, περιοδεία με στόχο να προσελκύσει μεγάλες ξένες επενδύσεις και να προωθήσει την ιδέα του ομολόγου των Ελλήνων της Διασποράς, το οποίο έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών.

Γι' αυτόν τον σκοπό στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν ταξίδια σε Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία, Βραζιλία, ΗΠΑ και Καναδά. Στην περιοδεία θα προστεθούν και ευρωπαϊκοί σταθμοί, όπως η Γερμανία και η Ρωσία, αλλά και προς τη Σκανδιναβική Χερσόνησο, καθώς η Νορβηγία είναι μια πολύ πλούσια χώρα, ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία διαθέτουν τεχνολογία αιχμής στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης που ενδιαφέρει τον πρωθυπουργό.

Η όλη προσπάθεια του πρωθυπουργού σκιάζεται από τα φαινόμενα αποσυντονισμού και αρρυθμίας που παρουσιάζει το κυβερνητικό σχήμα την τελευταία περίοδο και όπως ελέχθη από στελέχη σε κυβερνητική σύσκεψη τραυματίζει σε μια κρίσιμη περίοδο την εικόνα του πρωθυπουργού στο εξωτερικό. Είναι γεγονός ότι η εικόνα που παρουσίασε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έχει προβληματίσει το Μαξίμου, καθώς βλέπει ότι όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για καλύτερο συντονισμό, δεν έχουν αποδώσει, είτε από εσωτερικές αντιδικίες στα πολυμελή σχήματα που δημιουργούνται, είτε επειδή αποδυναμώνονται από το φόρτο εργασίας των εμπλεκομένων υπουργών στα υπουργία τους, καθιστώντας πλημμελή τη συμμετοχή τους στα συντονιστικά όργανα.

Ωστόσο και εν όψει της κρίσιμης ευρωπαϊκής μάχης ο πρωθυπουργός δεν αναμένεται να πάρει σε σύντομο χρονικό διάστημα αποφάσεις είτε για αναδιοργάνωση του συντονιστικού σχήματος, είτε όπως εισηγούνται σύμβουλοί του να προχωρήσει σε αναδιάταξη συνολικά του κυβερνητικού σχήματος. Συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου λένε ότι το μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού αυτή την περίοδο αφορά την αποτελεσματικότητα των επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με στόχο πάντα τη συνολική λύση για την κρίση χρέους στην Ευρώπη. Είναι το επιθυμητό σενάριο που θα αποτελέσει το όχημα για τη με ασφάλεια φυγή προς τα εμπρός δηλαδή προς την ανάπτυξη και την έξοδο στις αγορές.

Συνάντηση με Μέρκελ

Εν όψει των καθοριστικών αποφάσεων που αναμένονται στις δύο Συνόδους Κορυφής, την έκτακτη της 11ης και την τακτική της 24ης Μαρτίου, οι οποίες θα δρομολογήσουν την πορεία της ευρωζώνης αλλά και της χώρας μας, για την επόμενη δεκαετία και για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει σήμερα συνάντηση στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, και στη συνέχεια μεταβαίνει στο Ελσίνκι για επίσημη επίσκεψη.
 
Οι επαφές αυτές του Έλληνα πρωθυπουργού γίνονται για να προωθηθούν οι θέσεις τις χώρας μας για τα θέματα που μας καίνε όπως η επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων η εξαγορά μέρους του χρέους σε τρέχουσες τιμές με νέο χαμηλότοκο δάνειο, και η προώθηση της ιδέας του ευρωομολόγου. Όπως δήλωσε στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, «θα συζητηθεί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και τα σημαντικά μέτρα που παίρνει η χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ζάιμπερτ υπογράμμισε τη «γερμανική υποστήριξη στις μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες τις οποίες κάνει η Ελλάδα», όπως είπε. Στο Βερολίνο, εκτός από τη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ, ο κ. Παπανδρέου θα έχει και σειρά επαφών, μεταξύ άλλων, με τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων Γκίντο Βεστερβέλε, τον πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD και πρώην υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τους προέδρους των Πρασίνων Κλάουντια Ροτ και Τζεμ Έτσντεμιρ.

Στη συνέχεια ο Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στη Φιλανδία, η οποία είναι μια από τις εγγυήτριες χώρες του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και διαθέτει πιστοληπτική ικανότητα από τις αγορές ΑΑΑ. Και οι Φιλανδοί κρατούν σκληρή στάση απέναντι στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες του νότου, ωστόσο ο πρωθυπουργός με όπλο τη συμμόρφωση της Ελλάδας στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει θεωρεί παρά τα στενά πλαίσια των διαπραγματεύσεων, ότι μπορεί να επηρεάσει θετικά προς το ελληνικό πρόβλημα, τη στάση του Ελσίνκι στις Συνόδους Κορυφής, τον επόμενο μήνα.

Παρά τα εσωτερικά προβλήματα αποσυντονισμού και δυσλειτουργίας που παρουσίασε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σύμφωνα με συνεργάτες του, θεωρεί ότι πολλά από αυτά διογκώνονται από μερίδα των μέσων ενημέρωσης και της αντιπολίτευσης, τα οποία αναπαράγουν μια μίζερη εικόνα της χώρας, τη στιγμή που έχουν αρχίσει όπως λένε, τα πρώτα θετικά σημάδια της εφαρμοζόμενης συνταγής, αρχικά σε επίπεδο αριθμών και όπως υποστηρίζουν δεν θα αργήσουν τα σημάδια αυτά να γίνουν ορατά και στην κοινωνία.

Επίθεση στις «Κασσάνδρες»

Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου, αφού υπογράμμισε την άνεση εξασφάλισης της 4ης δόσης του δανείου, υπενθύμισε φράσεις της αντιπολίτευσης και του Τύπου όπως «το πρόγραμμα δεν βγαίνει» και ότι «οι στόχοι έχουν ξεφύγει», «θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα», «πήραμε την τρίτη δόση, αλλά η τέταρτη είναι στον αέρα» και τόνισε: «Δυστυχώς, αυτά δεν τα ακούγαμε εκτός Ελλάδας, αλλά εντός Ελλάδας, και από κόμματα και από μερίδα των μέσων ενημέρωσης.
 
Και είναι οι ίδιοι που, παρά το γεγονός ότι απέτυχαν σε όλες τις καταστροφολογικές τους προβλέψεις, συνεχίζουν ατάραχοι τη μεμψιμοιρία, την εύκολη και ισοπεδωτική κριτική, την καλλιέργεια απαισιοδοξίας και, τελικά, της παραίτησης και συνθηκολόγησης μπροστά στα προβλήματα και τις προκλήσεις. Συνεχίζουν την αναπαραγωγή της μιζέριας και του φόβου, ως βασικού πολιτικού εργαλείου». «Αν ακούγαμε πολιτικές δυνάμεις ή κάποιους καλοπληρωμένους σχολιαστές που λυσσαλέα βομβάρδιζαν κάθε μέρα τον μέσο πολίτη ότι το σχέδιό μας δεν βγαίνει, ότι θα αποτύχει, τότε και εμείς θα έπρεπε να είχαμε παραιτηθεί και να είχαμε συνθηκολογήσει», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, για να ασκήσει στη συνέχεια σφοδρή κριτική σε όλους όσοι τον αντιπολιτεύονται και στους οποίους καταλόγισε «συντηρητική αντίληψη που βολεύει τους βολεμένους και το κατεστημένο» και ότι «καλλιεργούν τον φόβο και προωθούν την παραπληροφόρηση και την αμάθεια, ελπίζοντας σχεδόν στην καταστροφή»!


Δυσλειτουργίες και αποσυντονισμός

Παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και από την Ιπποκράτους να υποβαθμιστούν οι δυσλειτουργίες και η κόπωση που εμφανίζει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, η συνέντευξη τύπου της τρόικας και ο αδέξιος τρόπος που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την «αποκάλυψη» των 50 δις για αποκρατικοποιήσεις , ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έβγαλε στην επιφάνεια τα μεγάλα προβλήματα συντονισμού που παρουσιάζει το κυβερνητικό σχήμα. Η Ομάδα Πολιτικού Σχεδιασμού που είχε συγκροτήσει παράλληλα με τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός, με τη συμμετοχή των Γ. Ραγκούση, Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Γερουλάνου, Δ. Δρούτσα και Ρεγγίνας Βάρτζελη, έχει ουσιαστικά πάψει να λειτουργεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές . Αφορμή αποτέλεσε η επιλογή του πρωθυπουργού η ομάδα να μην έχει πλήρη ενημέρωση για τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου, ενώ τα αρνητικά αποτελέσματα της απουσίας της έγιναν ορατά με τους ατυχέστατους χειρισμούς που οδήγησαν στη δεινή επικοινωνιακή ήττα της κυβέρνησης στην υπόθεση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο λόγος που φθάσαμε στο μεταμεσονύχτιο θρίλερ της σκληρής κυβερνητικής ανακοίνωσης κατά της τρόικας, ήταν ότι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αναζητούσαν απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης, το οποίο έφθασε εν τέλει στο Μέγαρο Μαξίμου περί τη 01.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών του ΔΝΤ. Με βάση αυτό συντάχθηκε η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, με την οποία η κυβέρνηση αντιδρούσε στα όσα είχαν ακουστεί 10 ώρες νωρίτερα. Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο Έθνος, προαναγγέλλει το τέλος των συνεντεύξεων της τρόικας. «Για πρώτη φορά, ξεπέρασαν την αναφορά στην αξιολόγηση των πεπραγμένων και έγιναν αναφορές σε δεδομένα που ξεπερνούν κατά πολύ τις αποφάσεις και τον πραγματικό προγραμματισμό της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και εκφράσαμε, σε όλους τους τόνους, τη δυσαρέσκειά μας για τον τόνο και το περιεχόμενο που επέλεξαν να δώσουν. Προφανώς, αυτό το μοντέλο επικοινωνίας αποδείχτηκε προβληματικό και γι’ αυτό θέλουμε να αλλάξουμε αυτό που, μέχρι σήμερα, θεωρούνταν δεδομένο. Δεν θα ξανασυμβεί, συνεπώς, κάτι παρόμοιο» αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Produced by