22
ΦΕΒ

Επίσημη πρώτη για το JEREMIE- Ρευστό για τις ΜμΕ


Από αύριο θα μπορούν να απευθύνονται στην Εθνική Τράπεζα και στην Alpha Bank οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες για τη χορήγηση δανείων έως και 100.000 ευρώ, καθώς κάνει το «ντεμπούτο» της η πρωτοβουλία Jeremie.

Το Ταμείο που λειτουργεί υπό το ΕΤΕΑΝ, χορηγεί δάνεια σε επιχειρήσεις που τελούν υπό ίδρυση, ή είναι νεοϊδρυθείσες ή ακόμα και αυτές που λειτουργούν έως και τρία χρόνια. Έχει συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ από τα οποία 60 εκατ. προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 60 από τις δύο τράπεζες, που επελέγησαν μετά από διαγωνισμό. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 50 άτομα.

Ο χρόνος αποπληρωμής μαζί με την περίοδο χάριτος κυμαίνεται από 36 έως 72 μήνες με χαμηλό επιτόκιο και λιγότερες απαιτούμενες εξασφαλίσεις απο τις τράπεζες.


Το δεύτερο πρόγραμμα, αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο και έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός επιλογής των τραπεζών.

Θα έχει προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και θα παρέχει δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις όλων των τομέων οικονομικής δραστηριότητας.

Το τρίτο πρόγραμμα για το οποίο έχει ήδη δημοσιευθεί η πρόσκληση, έχει προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ και θα παρέχει δάνεια μέχρι 500.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα για επενδύσεις στους τομείς πληροφορικής και επικοινωνιών ή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς για επενδύσεις στην ανάπτυξη και την καινοτομία.

Όπως τόνισε ο υπουργός ΠΑΑ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην παρουσίαση του Jeremie, στόχος είναι να βγουν τον Ιούνιο όλα τα ανάλογα προϊόντα που προκύπτουν από συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, στην αγορά. Το μήνυμα είναι ένα κατά τον υπουργό, «διαφάνεια και σεβασμός στους δημόσιους πόρους».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, τόνισε πως «η διεθνής οικονομία χορεύει στους ρυθμούς της φαντασίας των εικοσιπεντάρηδων», αναφερόμενος στην νεανική επιχειρηματικότητα, η οποία εντάσσεται στους στόχους για την επανεκκίνηση της οικονομίας. «Μπορούμε να το κάνουμε κι εδώ», υποστήριξε.


Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες για αποκατάσταση της ρευστότητας, στον επενδυτικό νόμο, στην ενίσχυση των εξαγωγών, του ανταγωνισμού και του φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

«Στόχος είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και όχι η επικάλυψη των προβλημάτων», τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, μέσα στις προτεραιότητες είναι και ο διπλασιασμός της απορρόφησης του ΕΣΠΑ φέτος στα 5,2 δισ. ευρώ.


Ανακυκλούμενα προγράμματα

«Όλες οι πρωτοβουλίες αυτές βασίζονται σε ανακυκλούμενες πιστώσεις», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων, Γιώργος Πετράκος, επεξηγώντας πως οι δημόσιοι πόροι θα επιστρέφουν στο Ταμείο και θα επαναχρησιμοποιούνται σε άλλα προγράμματα. «Πρόκειται για μόνιμο βραχίονα πολιτικής του Υπουργείου», επεσήμανε. «Οι συμβάσεις», όπως γνωστοποίησε, «υπεγράφησαν το 2007 αλλά ενεργοποιήθηκαν τώρα. Στόχος είναι τα τρία προϊόντα να φτάσουν στην αγορά το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο κ. Πετράκος.

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Αθανασόπουλος, εκπροσωπώντας την Εθνική Τράπεζα, τόνισε πως το πρόβλημα ανάπτυξης είναι κυρίως των τραπεζών, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση για δάνεια από αυτούς που θα έπρεπε να υπάρχει.

«Τεχνολογία σημαίνει Jeremie», τόνισε χαρακτηριστικά.  «Η πρωτοβουλία αυτή προάγει από τη φύση της υποδομές και όχι παροχή υπηρεσιών», επεσήμανε, ενώ σε ερώτηση σχετικά με τις εξασφαλίσεις που ζητούν οι τράπεζες, υπογράμμισε πως το Ταμείο δίνει «ανάσα» στις τράπεζες καθώς εγγυάται το 50% των χρημάτων του.

Από πλευράς Alpha Bank, ο γενικός διευθυντής του τμήματος retail banking, κ. Αρώνης, επεσήμανε πως πρέπει να δούμε τα δεδομένα με νέο μάτι και να αλλάξει η προσέγγιση των προηγούμενων ετών.


Μάλιστα, χαρακτήρισε αποτυχημένα να προηγούμενα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο υπουργός, τόνισε πως μέχρι τώρα οι επενδύσεις ήταν χαμηλής ποιότητας, καθώς τα κεφάλαια ήταν πολλά και δημιουργούσαν ελάχιστες θέσεις εργασίας. «Σε κάθε μια θέση εργασίας, αντιστοιχούσαν επενδύσεις ύψους 230.000 ευρώ», υπογράμμισε.

«Το ΤΕΜΠΜΕ ήταν κακή εμπειρία», όπως ανέφερε, ενώ παράλληλα αντιπαρέθεσε το ΕΤΕΑΝ, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες σε ρευστό, μειώνει το ρίσκο για τις τράπεζες και χρησιμοποιεί ανακυκλούμενα κεφάλαια.


Άννα Αραμπατζή
Produced by