22
ΦΕΒ

ΤτΕ: Όχι σε αναδιάρθρωση, ναι σε τραπεζικά deals


«Καταστροφική επιλογή» χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από τη Βουλή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος .

Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, την ετήσια έκθεση της ΤτΕ για την νομισματική πολιτική 2010-2011, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε πως η επιστροφή της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, δυσχεραίνεται από την «κακή δυναμική» του δημοσίου χρέους, πρόβλημα που δεν είναι δυνατόν να λυθεί με το Μνημόνιο , ή με αναδιάρθρωση του χρέους.


Μάλιστα, ο κ. Προβόπουλος, χρησιμοποίησε και το ρητό, «θα πρέπει να «δαγκώσουμε την σφαίρα και να λύσουμε το πρόβλημα μονάχοι μας».Με τη φράση αυτή αναφερόταν καταρχήν στην κατεπείγουσα έναρξη καταγραφής της δημόσιας περιουσίας και στη συνέχεια στην αξιοποίησή της, στην εστίαση στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και στην περαιτέρω υποχώρηση του μισθολογικού κόστους, «όχι όμως μονάχα με οριζόντιες περικοπές μισθών, αλλά με άλλου είδους πιο ευέλικτους τρόπους που να προσαρμόζονται σε κάθε περίπτωση».

Υπέρ των συγχωνεύσεων στις τράπεζες

Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ, τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων ελληνικών τραπεζών, καθώς το 2011 αναμένεται να καταγραφούν και ζημίες στους προϋπολογισμούς τους, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε φάση εξόδου από τα προσωρινά μέτρα άφθονης ρευστότητας.

«Είναι βέβαιο πως θα πρέπει να έχουμε το μυαλό μας και στην εισροή ξένων κεφαλαίων» προσέθεσε ο Διοικητής της ΤτΕ.
Produced by