22
ΦΕΒ

Trade επιμήκυνσης με το Σύμφωνο


«Θολώνει» ακόμη και η επιμήκυνση για τα 110 δισ. ευρώ, καθώς «πακετάρεται» από τους Γερμανούς με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ ,η έγκριση της συμφωνία για επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, συνδέθηκε με την αποδοχή από τους Ευρωπαίους εταίρους του γερμανικού «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας».  Την ίδια στιγμή, ο κ. Παπανδρέου για να επιτύχει αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση του δανείου άφησε να εννοηθεί οτι η Ελλάδα βλέπει θετικά τις περισσότερες  μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να συνδεθεί η επιμήκυνση του δανείου με το συνολικό «πακέτο» της ευρωπαϊκής λύσης για το χρέος .

Η Ελλάδα προσδοκά σε βιώσιμη λύση του προβλήματος του χρέους , το οποίο ξεπέρασε τα 340 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010, μέσα από την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ της τρόικας, με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου.Άλλωστε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση του με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, υπό συζήτηση είναι ένα συνολικό πακέτο επίλυσης των προβλημάτων στην ΕΕ και θα συνεχίσει να συζητείται.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως για την Ελλάδα προτεραιότητα είναι η τόνωση της απασχόλησης, η δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Στόχος είναι η εφαρμογή του προγράμματος για την αντιμετώπιση των χρεών, η ανάπτυξη για τη μείωση του ελλείμματος», διευκρίνισε για ακόμη μια φορά, ενώ όπως προσέθεσε «δεν θα επιβαρύνουμε τους γερμανούς φορολογούμενους».


Η κα Μέρκελ τόνισε πως είναι φανερό το ότι η Ελλάδα φέρνει σε τάξη τα του οίκου της», εξέλιξη που παρακολουθεί με ικανοποίηση η Γερμανία.

Όπως υπογράμμισε, ο δρόμος αυτός απαιτεί πολιτικό θάρρος, ενώ είναι αρκετά αυτά που πρέπει ακόμα να γίνουν.

Ο έλληνας πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως βασικό πρόβλημα για τη χώρα είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, το οποίο γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με μεταρρυθμίσεις, οι οποίες «περιγράφονται και στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».
Produced by