24
ΦΕΒ

Νέο σοκ από την τρόικα


Κριτική για τις καθυστερήσεις σε βασικές δεσμεύσεις του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας αναμένεται να περιέχει το αναθεωρημένο μνημόνιο , το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ώρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτός από τα νέα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ για το 2011 και τα περίπου 20 δισ. ευρώ που θα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, η επιτροπή, θα κάνει αυστηρές επισημάνσεις και σε άλλους τομείς της οικονομικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, θα διαπιστώνει καθυστερήσεις στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τον έλεγχο τω δαπανών στους τομείς της γενικής κυβέρνησης. Δηλαδή, των δημόσιων νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα μαμούθ για αποκρατικοποιήσεις 50 δις. ευρώ, θα περιλαμβάνεται στο κείμενο του μνημονίου, ως πρόσθετη υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης για το διάστημα 2012-2015.

Παρόλα αυτά, δεν θα αμφισβητεί την δυνατότητα καταβολής των 15 δις. Ευρώ της 4ης δόσης του δανείου των 110 δισ.

• Έκτακτη συνέντευξη τύπου θα παραχωρήσει στις 13:30, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Νέο σοκ αναμένεται σήμερα από την δημοσιοποίηση του αναθεωρημένου μνημονίου το οποίο αναμένεται να γίνεται ανάλυση από τη τρόικα στα νέα μέτρα συνολικού ύψους 21,7 δις ευρώ τα οποία θα πρέπει να υιοθετήσει η Κυβέρνηση για την πενταετία 2011 -2015.

Το στοιχείο που έμεινε στην σκιά της ανακοίνωσης της τρόικας για την ανάγκη αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις μέχρι το 2015 είναι τα νέα μέτρα που έρχονται όχι από το 2012 αλλά από φέτος .

Στην δήλωση του ο ελεγκτής της ΕΕ κ. Σέρβας Ντερούζ εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις μίλησε και για την ανάγκη μέτρων 8% του ΑΕΠ για την τετραετία 2012-2015 αλλά και πρόσθετων μέτρων ύψους 1,7 δ ις ευρώ για φέτος .

Αν το 2012 φαίνεται ακόμη μακρινό η ανακοίνωση νέων μέτρων για τα 2011 θα είναι μια δύσκολη υπόθεση . Είναι όμως δεδομένη αφού του υπουργείο οικονομικών έχει αστοχήσει να τιθασεύσει το μεγάλο πρόβλημα των κρατικών προϋπολογισμών . Να συγκρατήσει τα ελλείμματα σε ασφαλιστικά ταμεία δημόσια νοσοκομεία και δήμους , οργανισμούς οι οποίοι αύξησαν το έλλειμμα του 2010 κοντά στο 10% του ΑΕΠ από 9,4% που ήταν η αρχική πρόβλεψη ο του υπουργείου οικονομικών .

Οι αποκλίσεις αυτές θορύβησαν την ηγεσία των ελεγκτών της ΕΕ του ΝΤ και της ΕΚΤ οι οποίοι και ζήτησαν άμεσες λύσεις . Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τις τρείς αυτές κατηγορίες δημοσίων οργανισμών το ελληνικό δημόσιο αναμένει για το 2011 εξοικονόμηση πόρων συνολικού ύψους περίπου 3,5 δις ευρώ . Ειδικότερα περίπου 2,4 δις αναμένεται να εξοικονομηθούν από την μείωση των δαπανών σε υγεία και περίθαλψη , 500 εκ ευρώ από την λειτουργία του σχεδίου «Καλλικράτης» ο οποίος βασίζεται στην καλύτερη οργάνωση και τις περικοπές που θα πρέπει να κάνουν οι νέοι δήμοι και περίπου 300-400 εκ ευρώ από την μείωση της εισφοροδιαφυγής στα ασφαλιστικά ταμεία .

Η συνολική εξοικονόμηση αποτελεί το 33% των συνολικών μέτρων ύψους 11,7 δις ευρώ που απαιτεί το μνημόνιο για φέτος . Άρα νέες αστοχίες θα φέρουν και νέα μέτρα ακόμη και πριν τελειώσει ο χρόνος.

Ενόσω λοιπόν ακόμη διαρκεί ο θόρυβος για το από που θα βρεθούν τα 50 δις που ζητά η τρόικα από τις αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει νέα μέτρα για το 2011 .

Το υπουργείο οικονομικών επιμένει στην συνταγή που θέλει τα 2/3 των μέτρων να αφορούν μειώσεις δαπανών ή καταπολέμηση της σπατάλης όπως συνηθίζεται να λέγεται .

Αυτό θα σημάνει επιτάχυνση και ίσως «εμβάθυνση» των αλλαγών που επιχειρούνται κυρίως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα . Δηλαδή την ταχύτερη μείωση του κόστους μισθοδοσίας στις ελλειμματικές αλλά και τις κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις ένα μισθολόγιο για το δημόσιο το οποίο όχι μόνο δεν θα αυξάνει αλλά θα μειώνει το μισθολογικό κόστος και μεγαλύτερες περικοπές στο τομέα της υγείας και της περίθαλψης .

Την ίδια ώρα όμως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν δραστικά οι κινητοποιήσεις στις εταιρίες συγκοινωνιών του λεκανοπεδίου και να μειωθεί δραματικά το κόστος των παροχών από το ΕΣΥ .

Ανδρέας Δανός
Produced by