15
ΦΕΒ

Ευρωπαϊκή περιοδεία Παπανδρέου εν όψει Συνόδου


Ιδιαίτερα ανήσυχος είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου για τη στάση που θα κρατήσει η Γερμανία στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου, αλλά και στην κρίσιμη τακτική της 25ης Μαρτίου, με δεδομένη τη σκληρή στάση της Α. Μέρκελ που, εκτός της γνωστής επιμονής της για σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, υπαγορεύεται και από τις κρίσιμες για το κόμμα της εκλογικές αναμετρήσεις που έχει μπροστά της.

Για το λόγο αυτό ο Γ. Παπανδρέου συναντάται στις 22 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο με την Γερμανίδα καγκελάριο για να ανιχνεύσει προθέσεις, αλλά και να υποβάλλει τα ελληνικά αιτήματα που είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου, η δυνατότητα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων σε τρέχουσες τιμές (κούρεμα) με δανειοδότηση από το μηχανισμό στήριξης, και η έκδοση ευρωομολόγου.

Την επομένη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί για επίσημη επίσκεψη στη Φιλανδία, που είναι μια από τις εγγυήτριες χώρες του μηχανισμού στήριξης, καθώς διαθέτει πιστοληπτική δυνατότητα ΑΑΑ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η περιοδεία να διευρυνθεί με επόμενους σταθμούς το Παρίσι και το Λονδίνο. Έχοντας μιλήσει με όλους τους ηγέτες του νότου (Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας) ο Γ. Παπανδρέου πηγαίνει στις συναντήσεις με μία συνολική πρόταση και με όπλο της Ελλάδας το γεγονός ότι η χώρα έχει εκπληρώσει μέχρι σήμερα όλες τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το μνημόνιο .
Produced by