21
ΔΕΚ

Ελεύθερη η είσοδος στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος


Ελεύθερη θα είναι η είσοδος για το πιο σύγχρονο τεχνολογικά Μουσείο στην χώρα, αυτό της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα.
Το μουσείο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο και στεγάζεται στο ισόγειο και το υπόγειο του κτιρίου της ΤτΕ επί της οδού Αμερικής 3. Ειδικότερα, παρουσιάζεται με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία η νομισματική και οικονομική ιστορία της Ελλάδος, από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του πρώτου νεοελληνικού νομισματικού συστήματος το 1828 έως τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ, με την ένταξη της Ελλάδος σε αυτή και την εισαγωγή του ευρώ.

Όπως τόνισε τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος όσο και η υποδιοικητής Ελένη Λουρή-Δενδρινού, μέσα από τα εκθέματα του και την "κιβωτό της γνώσης", μια γωνιά με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παιχνίδια γνώσης που έχουν διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα φιλοδοξεί «να καταστεί εκπαιδευτικό κέντρο για θέματα οικονομίας για την νέα γενιά.»


Ο επισκέπτης, ακολουθώντας το νήμα της παρουσίασης, αναζητά τις ρίζες του χρήματος στους αρχαίους χρόνους, παρακολουθεί την εισαγωγή και καθιέρωση διαφόρων μέσων συναλλαγής, μαθαίνει για τη νομισματική πολιτική της χώρας, καθώς και για την εξέλιξη του θεσμού των κεντρικών τραπεζών και την πορεία προς την ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση. Ειδικότερα, τα εκθέματα περιλαμβάνουν αντικείμενα από τις συλλογές της Τράπεζας και λειτουργούν ως οπτικά ερεθίσματα για την κατανόηση της διαδικασίας σχεδιασμού και παραγωγής των τραπεζογραμματίων και νομισμάτων του νεότερου ελληνικού κράτους.

Το ενδιαφέρον των σχολείων και των πανεπιστημίων είναι τόσο μεγάλο που ο χώρος του Μουσείου έχει κλειστεί για επισκέψεις μέχρι και τα τέλη Μαρτίου του νέου έτος και υπολογίζεται ότι μέχρι τότε θα το έχουν επισκεφθεί περισσότεροι 5000 μαθητές και φοιτητές.

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό και οι μέρες και ώρες λειτουργίας του είναι Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή από τις 9 το πρωϊ μέχρι τις 3 το μεσημέρι και την Πέμπτη από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.Το κόστος του Μουσείου, όπως είπε η κ.Λουρή, έφτασε τα 1,3 εκατ.ευρώ και θεωρείται πολύ χαμηλό για το επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει και αυτό λόγω της εθελοντικής προσφοράς υπαλλήλων της ΤτΕ που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του.

Η ιδέα για την κατασκευή του Μουσείου ξεκίνησε το 2001 επί διοίκησης Λουκά Παπαδήμου.
Produced by