07
ΙΑΝ

Στη μάχη των Όσκαρ ο "Κυνόδοντας"


Άρχισε στο Λος Άντζελες ο κύκλος προβολών της ταινίας «Κυνόδοντας» (Dogtooth) του Γιώργου Λάνθιμου, με την οποία η Ελλάδα μπαίνει επίσημα στη διεκδίκηση του Βραβείου Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Κινηματογραφικής Παραγωγής της χρονιάς, όπως αναφέρει η Φωνή της Αμερικής.

Οι προβολές θα γίνονται στο θέατρο «Cinefamily» του Χόλυγουντ, από σήμερα μέχρι τις 13 Ιανουαρίου, σε διάφορες ώρες της ημέρας, ώστε να μπορούν να δουν το έργο σε χρόνο της προτίμησής τους τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τα οποία θα ψηφίσουν για την επιλογή των πέντε πιο αξιόλογων μη Αμερικανικών παραγωγών. Οι ταινίες που θα προκριθούν στην πεντάδα αυτή θα είναι και οι επίσημες υποψηφιότητες για το φετινό Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Παραγωγής.

Τα πρώτα αμερικανικά σχόλια για τον «Κυνόδοντα» είναι κολακευτικά. Ο κριτικός Peter Martin το χαρακτήρισε συγκλονιστικό και φιλόδοξο. Ο καλλιτεχνικός ιστότοπος «LAist.com» εκτιμά ότι πρόκειται για μια παραγωγή που κάνει το θεατή της να νοιώθει πως πηγαίνοντας σινεμά είναι μεγάλο γεγονός, ενώ η εφημερίδα του Λος Άντζελες «LA Weekly», αναφερόμενη στο έργο επισημαίνει ότι προσφέρει ιδιάζουσα κλιματική αλλαγή στους κινηματογραφόφιλους της μεγαλούπολης.

Ο «Κυνόδοντας» έχει ήδη τιμηθεί με το Βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και έχει διακριθεί σε διάφορα άλλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, περιλαμβανομένου του Φεστιβάλ των Καννών, όπου απέσπασε το βραβείο «Un Certain Regard», για το 2009.

Το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες «άνοιξε» την πόρτα των Όσκαρ στον «Κυνόδοντα»

Αν και η επίσημη Αμερικανική πρεμιέρα του έργου γίνεται σήμερα, εν τούτοις η ταινία είχε ξαναπαρουσιαστεί στις ΗΠΑ, τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου, στο Λος Άντζελες, ένα από τα τρία πιο αξιόλογα του είδους του στην Καλιφόρνια, μαζί με το διεθνούς φήμης Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες και το καθιερωμένο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου, επίσης στο Λος Άντζελες.

Το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες, που όπως αναφέρει η «Φωνή της Αμερικής» «άνοιξε» την πόρτα των Όσκαρ στον «Κυνόδοντα» και εργάζεται για την προώθηση της υποψηφιότητας της ταινίας για το επίζηλο βραβείο, έχει καταφέρει μέσα σε μόνο τέσσερα χρόνια να εξελιχτεί σε μια εντυπωσιακή «γέφυρα» που συνδέει Έλληνες κινηματογραφιστές με το Χόλυγουντ, προβάλλοντας έργα τους στο αμερικανικό και το διεθνές κοινό.

Το Φεστιβάλ κάνει, επίσης, προβολές μεγάλων επιτυχιών της ελληνικής έβδομης τέχνης, σεμινάρια πάνω σε σημαντικά θέματα της σύγχρονης κινηματογραφίας και αφιερώματα σε μεγάλους καλλιτέχνες της οθόνης και του θεάτρου που έχουν ελληνική καταγωγή. Παράλληλα, το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες απονέμει και τα Βραβεία Ορφέας, με τα οποία αναγνωρίζονται οι πιο σημαντικές δραματικές κινηματογραφικές παραγωγές, τα πιο αξιόλογα ντοκιμαντέρ και οι καλύτερες μικρού μήκους ταινίες κάθε χρονιάς.

Ιδρυτικό στέλεχος και Διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες είναι η παραγωγός Αγγελική Γιαννακοπούλου, γεννημένη στην Ελλάδα, με λαμπρές επιδόσεις στις ΗΠΑ και πολλά βραβεία στο ενεργητικό της. Μεταξύ των θερμών υποστηρικτών του Φεστιβάλ είναι και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Λος Άντζελες, Ελισάβετ Φωτιάδου.

Produced by