14
ΙΑΝ

Nέο τεύχος της «Ποιητικής» με νέα ποιήματα Ελλήνων και ξένων δημιουργών


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του εξαμηνιαίου περιοδικού για την τέχνη της Ποίησης "Ποιητική", εκδόσεις Πατάκη, που διευθύνει ο ποιητής Χάρης Βλαβιανός .

Το περιοδικό γιορτάζει τον τρίτο χρόνο παρουσίας του με ένα περιεκτικό τεύχος (αριθμός 6) φιλοξενώντας τα νέα ποιήματα Ελλήνων και ξένων, αφιέρωμα στη ρομαντική γερμανόφωνη ποίηση, δοκίμια και κριτικές.

Η έκδοση των 324 σελίδων αρχίζει με ένα καινούργιο αφηγηματικό ποίημα του Στρατή Πασχάλη υπό τον τίτλο "Μ ΄εμένα χωρίς": "Ίσως εγώ/ αυτό που είμαι (δεν)/αυτό που (δεν) είμαι /τομές και πέτρες/- αυτοκτονώ/ αργά (με ζωή)/ σκληρά (με φως)/-ζωή και φως /θανατηφόρο ντουέτο /σε υψίφωνες όπερες /βαθύφωνου χάπι έντ". (…)

Ακολουθούν: Μαρία Τσβετάγεβα Αυπνία, Αλέξανδρος Ίσαρης Περίπατοι, Γιώργος Βέλτσος Τρία ποιήματα, Yves Bonnefoy Μεγάλος χιονιάς, Στέφανος Βασιλάκης F/F, Δήμητρα Κωτούλα Μικρό Ερωτικό, Γιώργος Λαμπράκος Αγριομέλισες, GUNTER DIETZ Η αναφορά του συγκλητικού και άλλα ποιήματα, Αριστέα Παπαλεξάνδρου Πέντε ελεγείες και μία σάτιρα, Γιάννης Αντιόχου Ποιήματα για ένα δύσκολο έρωτα, Βασίλης Καρδάρης Πτώση, Antionella Anedda Χειμωνιάτικα σπίτια και άλλα ποιήματα, Βασίλης Ντόκος Μετέωρος λόγος, Christian Bok Κρυσταλλογραφία, Theo Dorgan "Ελληνικά".

Η Λένια Ζαφειροπούλου στο εισαγωγικό κείμενο "Ελπίδα και παραίτηση" με θέμα τη γερμανική ποίηση του 18ου και 19ου αιώνα (Άιχεντορφ, Γκαίτε, Κέρνερ, Σίλερ, Χαίλντερλιν ) επισημαίνει ότι «ιδεαλισμός, εξερεύνηση του ακραίου, πόθος για ελευθερία και αγάπη για το ανέφικτο και το παράδοξο διαπνέουν τους γερμανούς ποιητές, η ποίηση των οποίων παίζει με την ελπίδα σαν να΄ ναι όπλο η πιστός φίλος, ένας φίλος συχνά επικίνδυνος και πλάνος».

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του Johann Wolfgang Von Goethe : «Τι ειν' αυτό, καρδιά μου, που συμβαίνει; /Τι τόσο σφοδρά σε πολιορκεί;/ Μια ζωή καινούργια μα και ξένη /να σ' αναγνωρίσει ποιος μπορεί; /Δρόμο πήραν όλα όσα αγαπούσες. / δρόμο πήρε η θλίψη που μισούσες / δρόμο η γαλήνη. /Αχ, πως έχουν όλα τούτα γίνει;"».

Τα δοκίμα: Martin McKinsey Που οι Έλληνες; Σχολιάζοντας ξανά τον «Φιλέλληνα» του Καβάφη, Δημήτρης Δημηρούλης Ο Βιζυηνός και το υποκείμενο της γραφής, Jonathan Lethem Η έκταση της επιρροής: Μια λογοκλοπή, Samuel Beckett Ανάληψη, George Steiner Της νύξης και της αναστολής , Σοφία Ιακωβίδου Άνευ ορίων- με τους όρους μιας άλλης συντροφικότητας: Κ.Π.Καβάφης- W.Whitman.

Ακολουθούν κριτικά σημειώματα των: Αλέξη Ζήρα, Εvan Jones, Άλκηστις Σουλογιάννη, Ευριπίδη Γαραντούδη, Κώστα Ζωτόπουλο .

Ο τόμος "κλείνει" με ένα κείμενο για την Πολωνή Anna Kamienska (1920-1986) με συντομογραφίες" όπως : «Αναζητούσα ένα νεκρό και ανακάλυψα το Θεό».

Produced by