28
ΙΑΝ

Εκδήλωση για τα 30 χρόνια συγγραφικού έργου της Τότας Τσάκου-Κονβερτίνο


Η λογοτεχνική βραδιά θα μπορούσε να έχει τίτλο «έτσι γεννιέται ένα μυθιστόρημα ή πως ωριμάζει η τέχνη της γραφής σ΄έναν συγγραφέα».

Ηταν μια τιμητική εκδήλωση για τα 30 χρόνια συγγραφικού έργου της Τότας Τσάκου -Κονβερτίνο, αφιερωμένου κυρίως στην ιστορική βιβλιογραφία, τα λεξικά (της αρχαίας Βοιωτίας, των αρχαίων ζωγράφων και ψηφοθετών, των γιατρών και φαρμακοποιών της αρχαιότητας) που κοσμούν τις βιβλιοθήκες των περισσότερων σχολείων και δημόσιων Οργανισμών, αλλά και τη λογοτεχνία (μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιητικές συλλογές).

«Πολυγραφότατη και πολυταξιδεμένη», όπως τόνισαν οι ομιλητές που ανέβηκαν στο βήμα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών για να αναλύσουν το έργο της, μια κοσμοπολίτισσα που μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Βραζιλία, κρατώντας πάντα στην καρδιά της την ιδιαίτερη πατρίδα της τον Ορχομενό Βοιωτίας, στον οποίο επέστρεφε πάντα μετά τα μεγάλα ταξίδια, γιατί ήταν για εκείνη σημείο αναφοράς.

Η ίδια είπε πως αυτή η «στέρηση» της γενέτειρας της, μεγάλωσε την αγάπη και το πάθος της για τη χώρα των Μινύων, μέχρι σημείου να μην μπορεί να ζήσει πλέον αν δεν γυρίσει πίσω για πάντα, αν δεν εκφράσει μέσα από τη γραφή όλη τη νοσταλγία και τη διάθεση προσφοράς. Θυμάται πάντα τον γέρο καθηγητή που την συμβούλευε: «η γραφή σου είναι χαρισματική, αλλά πρόσεξε! Πέντε διαβάζουμε και ένα γράφουμε». Και της συνιστούσε να διαβάσει «τη στρατιά των αθανάτων» για να μορφώσει γνώμη. «Νομίζεις πως θα πεθάνει ποτέ ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης...».

Ετσι κι εκείνη ρίχτηκε στη μελέτη και έγραψε πρώτα από όλα την ιστορία των Μινύων, ενός θεϊκού πολιτισμού χίλια χρόνια πριν από τον πολιτισμό των Αθηνών.

«Η Τότα Τσάκου Κονβερτίνο έχει κάνει πολλά για τον Ορχομενό, αλλά ο Ορχομενός τίποτε για εκείνη» είπε ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Ξηρογιάννης κάνοντας λόγο για «μοναδικό έργο που μπορεί να αναζητήσει κανείς, την ιστορία του τόπου μας».

Στην εκδήλωση που άνοιξε ο πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Π. Ναθαναήλ, η Βοιωτία έδωσε δυναμικά το παρόν για «να τιμήσει τη δική της πρέσβειρα των γραμμάτων». Τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας εκπροσώπησε ο Γ Παπαργύρης που μίλησε για την διαχρονική αξία του έργου της. Η συγγραφέας και κριτικός Ευαγγελία Μισδραχίλ και ο Τάσος Μαρκάτος ανέλυσαν το έργο της, ενώ την τίμησαν επίσης η περιφερειακή σύμβουλος Φανή Παπαθωμά, ο πρόεδρος της Ενωσης Εμπόρων -Βιοτεχνών Ορχομενού Ντίνος Δάρρας, ο πρόεδρος του συλλόγου Ορχομενίων Νίκος Καρρής, ο πρόεδρος του συλλόγου Λεβαδέων Πάνος Στάμου κ.ά.

Produced by