15
ΑΠΡ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εκτίθενται έργα του Πενκ


Από τους μεγαλύτερους εν ζωή Γερμανούς καλλιτέχνες με οικουμενική συνείδηση και διάσταση ο Α.Ρ. Πενκ (ψευδώνυμο του Ραλφ Γουίνκλερ) εκθέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργα του στη γκαλερί Artis causa της Θεσσαλονίκης.

Με 16 συνολικά έργα (ακρυλικά σε καμβά, λιθογραφίες και γκουάς φιλοτεχνημένα από το 1980 μέχρι σήμερα) ο γεννημένος το 1939 στη Δρέσδη της μετέπειτα Ανατολικής Γερμανίας (DDR) Α.Ρ.Πενκ, έγινε γνωστός στη δεκαετία του 80 (έπειτα από τη μετανάστευση του από την DDR) για τα έργα ζωγραφικής του με τις «νέο-πριμιτίβ» εικόνες των ανθρώπινων αλλά και τοτεμικών μορφών που παραπέμπουν σε βραχογραφίες ή γκράφιτι της δεκαετίας του 70.

Αλλά και τα λιγότερο γνωστά - πλην όμως εξίσου He was included in many important shows both in London and New York .εντυπωσιακά - γλυπτά του παραπέμπουν στα ίδια «πρωτόγονα» θέματα, καθώς είναι καμωμένα από κοινά υλικά καθημερινής χρήσης, όπως το ξύλο αλλά και μπουκάλια, κουτιά από χαρτόνι, κονσερβοκούτια, κολλητική ταινία, αλουμινόχαρτο, σύρματα κ.ά. Συχνά, μάλιστα, θυμίζουν τις μορφές των τοτέμ του νησιού του Πάσχα.

Εξέθεσε για πρώτη φορά έργα του σε ηλικία 28 ετών, στην Κολονία. Πάντως, μεγάλη αίσθηση στο διεθνές εικαστικό στερέωμα προκάλεσαν τα έργα του έπειτα την «έξοδό» του από την Ανατολική Γερμανία το 1980 και τις αλλεπάλληλες εκθέσεις ζωγραφικών και γλυπτών του έργων από τη Βρέμη ως τη Σεούλ κι από τη Βιέννη ως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

«Η συνολική του παρουσία και κατάθεση παράγει ή αποκαλύπτει οπτικούς και ακουστικούς λαβυρίνθους, ενώ ταυτόχρονα άλλους τους σκεπάζει ή τους εξαφανίζει τελείως», αναφέρει στο σημείωμά της η επιμελήτρια της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, Θάλεια Στεφανίδου.

Σήμερα ο Αλμπρεχτ Πενκ («δανείστηκε» το όνομά του από τον γεννημένο στη γειτονική Λειψία το 1856 Γερμανό γεωγράφο και γεωλόγο Α.Ρ.Πενκ), μοιράζει τη ζωή του μεταξύ Δουβλίνου, Φρανκφούρτης και Λονδίνου. Όπως λέει ο ίδιος, «για την επιλογή του Λονδίνου μέτρησε πολύ η εκεί μουσική σκηνή, αφού εκτός από εικαστικός είμαι κι ένας ένθερμος χομπίστας μουσικός».

Η έκθεση - που εντάσσεται στις εκδηλώσεις, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο του εορτασμού των 125 χρόνων του Γενικού Γερμανικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη - των έργων του (πωλούνται από 30.000 ευρώ το ακριβότερο έως πολύ μικρότερα ποσά τα υπόλοιπα έργα του), εγκαινιάστηκε χθες βράδυ - χωρίς την παρουσία του καλλιτέχνη που δεν κατάφερε να ταξιδέψει για λόγους υγείας - και θα διαρκέσει στην γκαλερί Artis causa έως τις 4 Ιουνίου.

Produced by