03
ΜΑΡ

«Το γαλλογερμανικό «πακέτο» δεν απαντά άμεσα στην κρίση»


Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Παπανικολάου απαντά στο ΧΡΗΜΑ ONLINE για το ποιες πρέπει να είναι οι προσδοκίες της χώρας μας από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τονίζοντας ότι «ο πήχης βρίσκεται χαμηλά και το ανάστημα της κυβέρνησης χαμηλότερα».

ΕΡΩΤΗΣΗ

Όλα δείχνουν ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου θα αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων τόσο για την Ένωση συνολικά όσο και για τη χώρα μας ειδικά. Ποιο είναι το κλίμα στην Ευρώπη ενόψει της Συνόδου; Ποιες θα πρέπει να είναι οι προσδοκίες μας και πόσο αισιόδοξος είστε ότι η εξέλιξη θα είναι θετική για την Ελλάδα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τους τελευταίους μήνες πριν από κάθε Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλλιεργούνται προσδοκίες και ελπίδες οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώνονται. Με αυτό τον τρόπο έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και έχει αναβληθεί η λήψη σημαντικών αποφάσεων που θα συνέβαλαν στην οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Είναι απορίας άξιο ωστόσο πως το κλίμα ευφορίας που καλλιεργούσε η ελληνική κυβέρνηση το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχει μετατραπεί σε κατήφεια, απαισιοδοξία και συναισθήματα περιορισμένων προσδοκιών ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη, έχει ευθύνες και χρέος να εξηγήσει στους Έλληνες για ποιο λόγο οι θυσίες που επέβαλε δεν πιάσανε τόπο, γιατί η πολιτική που επέλεξε να ακολουθήσει βαθαίνει αντί να αμβλύνει την ύφεση.

Την ίδια στιγμή το πακέτο ανταγωνιστικότητας που προωθούν από κοινού Γερμανία και Γαλλία είναι μεν μεσοπρόθεσμα σημαντικό αλλά βραχυπρόθεσμα οικονομικά ανεπίκαιρο καθώς δεν δίνει καμία ικανοποιητική απάντηση για το πως θα αντιμετωπιστεί άμεσα η τρέχουσα δημοσιονομική κρίση. Η Ε.Ε. έχει ένα κοινό νόμισμα δεν έχει όμως και κοινές δημοσιονομικές πολιτικές ή εργαλεία για να στηρίξει το ευρώ στα δύσκολα. Σε αυτό το πρόβλημα επείγει να δοθεί απάντηση και η Γερμανία δεν φαίνεται έτοιμη και δεν έχει την θέληση να το κάνει. Αντιθέτως, έχει αναπτύξει μια "πολιτική αλλεργία" σε κάθε λέξη που έχει το συνθετικό "bonds/ομόλογο", μια άρνηση που αφήνει ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξίας. Όπως φαίνεται λοιπόν το μόνο που απομένει στην ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει στο προσεχές Συμβούλιο είναι η διαπραγμάτευση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου για διάστημα ανάλογο με αυτό της Ιρλανδίας. Ο πήχης βρίσκεται χαμηλά και το ανάστημα της κυβέρνησης χαμηλότερα.

Produced by