16
ΙΟΥΝ

«Σανίδα σωτηρίας οι εξαγωγές για την Βιομηχανία Τροφίμων»


Αναδημοσίευση απο την Εφημερίδα Χρήμα Τρίτη

Της Άννας Αραμπατζή
(arampatzi@xrimaonline.gr)

Ζητούμενο για την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων είναι η διατήρηση της ανοδικής πορείας της εξαγωγικής της δραστηριότητας τους προσεχείς μήνες, σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων κ. Β. Ζαφείρη, καθώς οι εξαγωγές αποτελούν σανίδα σωτηρίας τόσο για την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων, όσο και για την εγχώρια οικονομία και τους Έλληνες καταναλωτές.

Όπως εκτιμά, παρά την επιβράδυνση που θα επιφέρει στις εξαγωγές η άνοδος της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου, η αυξητική πορεία των εξαγωγών προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς οι απαιτητικές αυτές αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά προϊόντα.
Ωστόσο, για τον κ. Ζαφείρη δεν αρκούν μόνο οι προσπάθειες της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων, αλλά πρέπει να συμβάλλει και η Πολιτεία μέσα από κίνητρα αλλά και με τη δημιουργία ενός ενιαίου και σταθερού εξαγωγικού σχεδίου.


Η συμμετοχή των τροφίμων στις εξαγωγές είναι σημαντική. Υπάρχουν εκτιμήσεις για αυτή στους επόμενους μήνες;

Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων αποτελεί έναν από τους πιο ανθεκτικούς και ανταγωνιστικούς κλάδους της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Τα δύο αυτά σημαντικά εφόδια τα έχει αποκτήσει ο κλάδος μας μέσα από συντονισμένη δουλειά ετών και κυρίως μέσα από τον έντονα εξωστρεφή χαρακτήρα που διαθέτει το σύνολο των επιχειρήσεων που τον εκπροσωπούν.

Τα τρόφιμα αποτελούν την πρώτη κατηγορία προϊόντων από πλευράς αξίας εξαγωγών.

Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων καλύπτει σήμερα το 15% των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων και παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες το πρώτο τρίμηνο του 2011 η αξία των ελληνικών εξαγωγών στα τρόφιμα γενικά ανήλθε σε 1,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 25% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Το ζητούμενο για την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων είναι να διατηρήσει την ανοδική πορεία της εξαγωγικής της δραστηριότητας και τους επόμενους μήνες.

Εξάλλου η ανάπτυξη του κλάδου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές των άλλων χωρών και αυτό διότι η μεγέθυνση της εγχώριας αγοράς επιβραδύνεται.

Πώς επηρέασε η αύξηση των τιμών πρώτων υλών που σημειώθηκε τους προηγούμενους μήνες τον κλάδο και τις εξαγωγές; Θα υπάρξει κάποια επιρροή το προσεχές διάστημα;

Οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών είναι ιδιαίτερα έντονες την τελευταία διετία.

Παρά το γεγονός αυτό η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων επί 14 μήνες μειώνει τις τιμές των προϊόντων της, όπως αναγράφεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την ώρα που ο κρατικός πληθωρισμός αυξάνει και το ίδιο και οι υποχρεώσεις του κλάδου των τροφίμων προς το κράτος.

Ωστόσο από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2010 ο συνολικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 5,4% ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων μειώθηκε κατά 1,1%.

Όσον αφορά τον τομέα των εξαγωγών οι επιχειρήσεις, παρά τις δυσκολίες μία εκ των οποίων είναι και η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, οφείλουν να διατηρήσουν την εξωστρέφεια τους στο μέτρο του δυνατού και να κατευθύνουν προς τις ξένες αγορές ένα μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους.

Οι εξαγωγές αποτελούν σανίδα σωτηρίας για την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων, την εγχώρια οικονομία και τους Έλληνες καταναλωτές.


Οι παραγγελίες πως κατανέμονται γεωγραφικά, σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση; Υπάρχουν στοιχεία για τις επόμενες παραγγελίες από τις συγκεκριμένες περιοχές;

Οι επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων έχουν έντονη επενδυτική δραστηριότητα τόσο στις αγορές των Βαλκανίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά την αγορά των ΗΠΑ, το 2010 το μερίδιο του κλάδου τροφίμων και ποτών στις συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ ανήλθε στο 27%, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών που έφτανε στο 20%.

Φυσικά η ενοποιημένη Ευρωπαϊκή αγορά παραμένει ο σημαντικότερος αποδέκτης των Ελληνικών προϊόντων με την Γερμανία να αναδεικνύεται στις αγορές με τις υψηλότερες παραγγελίες.

Με δεδομένο ότι το ευρώ έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο -κινείται πλέον την τρέχουσα περίοδο στο $1,44- τί επιπτώσεις εκτιμάτε πως θα υπάρξουν στις εξαγωγές;

Η οικονομική ύφεση που αντιμετωπίζει η χώρα έχει οδηγήσει σε μείωση της εγχώριας ζήτησης, γεγονός δυσάρεστο που όμως έχει ευνοήσει, σε ένα βαθμό, την πορεία των εξαγωγών.

Οι ξένες αγορές αποτελούν σημαντική βάση πελατών για την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και της παρέχουν τη δυνατότητα να διατηρήσει τα επίπεδα παραγωγής της.

Όσον αφορά την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου σαφώς και ενδέχεται να οδηγήσει σε επιβράδυνση του ρυθμού των εξαγωγών αλλά το θετικό στοιχείο είναι ότι συνεχίζεται η αυξητική πορεία των εξαγωγών προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα απαιτητικές αγορές δείχνουν να εμπιστεύονται τα ελληνικά προϊόντα.

Για να αντιμετωπιστούν πάντως οι επιπτώσεις από την ανοδική πορεία του ευρώ δεν αρκούν οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων. Είναι απαραίτητη και η συμβολή της Πολιτείας με τη δημιουργία ενός ενιαίου και σταθερού εξαγωγικού σχεδίου και την παροχή κινήτρων.

Εάν όντως αυξηθεί στο μέλλον ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής όπως επιβλήθηκε ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, που χρησιμοποιούν πολλές βιομηχανίες, τί επιπτώσεις θα υπάρξουν για το λιανικό εμπόριο και τις εξαγωγές;

Τα τρόφιμα αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης και μία ενδεχόμενη μετάταξη τους από το συντελεστή ΦΠΑ του 13% στο 23% θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις για την αγορά.

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει μειωθεί και μία ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ θα οδηγούσε σε περαιτέρω περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών που θα υποχρεωθούν να περικόψουν βασικά αγαθά.

Επιπλέον ο περιορισμός στην κατανάλωση ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα και μικρότερα φορολογικά έσοδα από τα προσδοκώμενα. Σε αυτή την πολλή δύσκολη οικονομική συγκυρία προτεραιότητα πρέπει να είναι η συντήρηση και όχι η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών έτσι ώστε να συνεχίσει να δουλεύει ο παραγωγικός ιστός της χώρας ενισχύοντας την οικονομία.Ο ΙΟΒΕ σε πρόσφατη μελέτη του εκτιμά πως οι επενδύσεις στη Βιομηχανία το 2011, όσον αφορά τον κλάδο τροφίμων θα είναι αρνητικές. Μπορείτε να κάνετε κάποια εκτίμηση για τη χρονιά;

Δυστυχώς το δυσμενές οικονομικό κλίμα που επικρατεί δημιουργεί συνεχώς νέα δεδομένα να μην μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις για τη χρονιά που έρχεται. Νέα μέτρα επιβάλλονται συνεχώς ενώ αλλάζουν άλλα που ίσχυαν έως τώρα, παράλληλα εφαρμόζονται νέες φορολογικές και αγορανομικές διατάξεις, οι οποίες εκ των πραγμάτων οδηγούν τις επιχειρήσεις του κλάδου σε αναπροσαρμογή την επενδυτικών τους σχεδίων. Ανασταλτικό παράγοντα για τις επενδύσεις των επιχειρήσεων αποτελεί η μείωση στη ζήτηση η οποία με βάση τα τωρινά οικονομικά δεδομένα αναμένεται να συνεχιστεί και το 2011.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, απαραίτητες ενέργειες για να διατηρήσουμε όσα έχουμε επιτύχει είναι κατ’ αρχάς να υπάρχει ένα σταθερό οικονομικό και διοικητικό πλάνο από μέρος της Κυβέρνησης (φόροι, έκτακτες επιβαρύνσεις, αγορανομικές διατάξεις, γραφειοκρατία κ.ά.) και κατά δεύτερον η συνεχής προσπάθεια για την ασφάλεια και ποιότητα των προϊόντων μας, η προσεκτική διαχείριση στα κόστη ώστε τα προϊόντα μας να φτάνουν τον καταναλωτή στην καλύτερη δυνατή τιμή και η συνεχής ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.


Produced by