12
ΝΟΕ

Χ.Α.: Αντιστέκεται στο αρνητικό διεθνές κλίμα


Μαζεύονται ο απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο , το οποίο δείχνει αντιστάσεις στο αρνητικό διεθνές κλίμα. Πάντως η έντονη φημολογία πως η Ιρλανδία θα ζητήσει άμεσα βοήθεια από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. και οι εικασίες πως η Κίνα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων προκαλεί τριγμούς στα χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων.

Σημειώνεται πως τ spread των ιρλανδικών ομολόγων 10ετούς λήξης σε αντιστοιχία με το γερμανικό bund διαπραγματεύεται πλέον σε ιστορικά υψηλά, πάνω από τις 600 μονάδες βάσης, ενώ το ισπανικό σημείωσε συνολικά άνοδο 25 μονάδων βάσης μέσα στην εβδομάδα. Το ισπανικό και το ιρλανδικό premium σημείωσαν μέσα στην εβδομάδα ιστορικά υψηλά στις 460 και 647 μονάδες βάσης αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, η ολοένα αυξανόμενη φημολογία και τα αρνητικά πονταρίσματα έναντι των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και της Ιρλανδίας δυσχεραίνουν διαρκώς την ικανότητα δανεισμού των χωρών από τις αγορές, με τελευταίο παράδειγμα την δημοπρασία έντοκων γραμματίων στην Πορτογαλία , η οποία πραγματοποιήθηκε με τσιμπημένο επιτόκιο. Παράλληλα, η έντονη ανησυχία για το μέλλον των PIIGS εκφράζεται και στην αγορά των CDS, με τα παράγωγα αντασφάλισης από χρεοκοπία να σημειώνουν νέα υψηλά.

Οσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει οπως από χθες ο Γενικός Δείκτης κινείται σε οριακό τεχνικά σημείο και έχει εξαντλήσει σχεδόν τα όρια ανοχής της μεσοπρόθεσμης ανοδικής στήριξης καθώς η πλαγιοανοδική γραμμή τάσης απέχει 15 μονάδες από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Η ψυχολογία είναι αρνητικά φορτισμένη από την συνεχή διολίσθηση των spreads στην αγορά ομολόγων καθώς και από την επικείμενη ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat για το τελικό μέγεθος του ελλείμματος το 2010. Η μεταβλητότητα εκτιμούμε ότι και σήμερα θα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στην κατά 10% αύξηση των ανοικτών θέσεων στα συμβόλαια του FTSE-20. Σε ενδεχόμενο ανοδικό ξεκίνημα ή σταθεροποιητική κίνηση προς το χθεσινό κλείσιμο θα τηρούσαμε στάση αναμονής ενώ η συρρίκνωση του τζίρου κάτω από το όριο των 100 εκ. ευρώ θα ήταν μια θετική ένδειξη για την συνέχεια.

Produced by