17
ΝΟΕ

Χ.Α: «Έρμαιο» των πωλητών οι τράπεζες


Εντονα πτωτικό κλίμα επικράστησε στο ελληνικό χρηματιστήριο , με τις τράπεζες να δέχονται για μια ακόμη ημέρα ισχυρές πιέσεις. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.464,68 μονάδες, με πτώση 1,97%. Η Eθνική υποχώρησε κατά 1,57%, Alpha -3,19%, η Eurobank -3,57%, η Μarfin Popular -3,28% και το ΤΤ -3,37%. Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκε η Πειραιώς, η οποία κατέγραψε άνοδο 0,98%.

Κάποιοι εξακολουθούν να "σορτάρουν" τα τραπεζικά χαρτιά και αυτό αναπόφευκτα δημιουργεί προβληματισμό για τη βραχυπρόθεσμη πορεία που θα ακολουθήσει η αγορά.

Ενδεικτικό της δυσπιστίας των ξένων απέναντι στους τραπεζικούς τίτλους, είναι το γεγονός πως η Credit Suisse σε ανάλυσή της για την ευρωπαϊκή περιφέρεια συμβουλεύει τους επενδυτές να αποφεύγουν τις ισπανικές, ελληνικές, πορτογαλικές και ιρλανδικές μετοχές εταιρειών με κυκλικές δραστηριότητες και μεγάλη έκθεση στην εγχώρια αγορά. Στη σχετική λίστα του οίκου συγκαταλέγονται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ATEBank, η Alpha, η Eurobank, η Πειραιώς αλλά και η Εθνική Τράπεζα. Αλλά και η Citigroup σε σχετική της ανάλυση μειώνεθι σημαντικά τις τιμές στόχους για τις τραεπζικές μετοχές.

Τα διεθνή χαρτοφυλάκια αναμένουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο έχουν επηρεαστεί από τη δημοσιονομική κρίση και την ύφεση που πλήττει τη χώρα και αναλόγως να αναπροσαρμόσουν τις εκτιμήσεις τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες αναμένεται να εμφανίσουν πτώση κερδών περί το 60% στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου. Τα αποτελέσματα εκτιμώνται γύρω στα 850 εκατ, ευρώ σε σχέση με τα 2,261 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2009.

Εκτός όμως από τις τράπεζες, καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του κλίματος στο Χ.Α. αποτελούν οι εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο. Ηδη από χθες βρίσκεται στη χώρα μας κλιμάκιο της τρόικας και κάνει "φύλλο και φτερό" την ελληνική οικονομία, προκειμένου να δώσει το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της τρίτης δόσης στο τέλος Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές ζητούν νέα επώδυνα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η υστέρηση των εσόδων αλλά και το αυξημένο χρέος μετά την αναθεώρησή του από την Eurostat.

Πέρα από τα ενδογενή προβλήματα, η χρηματιστηριακή αγορά καλείται να αντιμετωπίσει και την επιδείνωση του διεθνούς κλίματος. Τα όσα διαδραματίζονται με την Ιρλανδία αλλά και με την Πορτογαλία και οι πληροφορίες πως οι δυο χώρες θα προσφύγουν στο μηχανισμό στήριξης εντείνουν τις ανησυχίες πως η δημοσιονομική κρίση στην Ευρωζώνη επιστρέφει δριμύτερη.

Υπό αυτών των συνθηκών το ελληνικό χρηματιστήριο δεν φαίνεται να μπορεί να εισέλθει σε φάση ουσιαστικής ανάκαμψης. Διαχειριστής σε dealing room του Λονδίνου ανέφερε στο axiaplus.gr πως το Χ.Α. παραμένει εκτός επενδυτικής σφαίρας των διεθνών χαρτοφυλακίων. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, ακόμα και οι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα παίκτες (hedge funds) που παραδοσιακά ενεργοποιούνται στο Χ.Α. δεν δείχνουν καμία διάθεση να τοποθετηθούν στα ελληνικά blue chips.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει τη ελληνική αγορά να ταλαιπωρείται μεταξύ των 1.450 - 1.500 μονάδων τις επόμενες ημέρες. Εάν βεβαίως υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις σε εσωτερικό ή διεθνές επίπεδο, τότε το πιθανότερο είναι ο Γενικός Δείκτης να διολισθήσει κάτω από τις 1.400 μονάδες
Produced by