22
ΝΟΕ

X.A: Τραπεζικό «άδειασμα», έντονα πτωτικό το κλίμα


Σε πτωτικό κανάλι παραμένει εγκλωβισμένο το ελληνικό χρηματιστήριο . Ο Γενικός Δείκτης πραγματοποίησε τη Δευτέρα νέα «βουτιά» 2,17%, με τις τράπεζες να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση είναι το γεγονός πως η μετοχή της Εθνικής κατρακύλησε κάτω από τα 7 ευρώ, κλείνοντας στα 6,79 ευρώ με πτώση 4,10%.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι ισχυροί τριγμοί που δέχθηκε το Χ.Α. οφείλονται στο ότι έσπασαν τα margin, που σε απλά ελληνικά σημαίνει αναγκαστικές ρευστοποιήσεις κυρίως στα τραπεζικά χαρτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλοι κωδικοί με έκθεση στα τραπεζικά Blue Chips προχώρησαν τη Δευτέρα σε ρευστοποιήσεις από την ώρα που η μετοχή της ΕΤΕ έδειξε να μην μπορεί να κρατηθεί πάνω από τα 7 ευρώ, ενώ μένει να εντοπιστεί το κατά πόσο το σημερινό "άδειασμα" έχει "ουρά" που θα μπει στο σύστημα στις επόμενες συνεδριάσεις.

Όλο και πιο πικρόχολα σχόλια ακούει κανείς στα χρηματιστηριακά πηγαδάκια και στα στέκια των ανθρώπων της αγοράς το τελευταίο διάστημα, και όχι άδικα, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως ήδη δυο αρκετά έμπειροι και πετυχημένοι διαχειριστές φτιάχνουν τις βαλίτσες τους προκειμένου να μεταναστεύσουν ο ένας στο Λονδίνο και ο άλλος στο Λουξεμβούργο.

Bαρίδι για την ελληνική αγορά αποτελούν στην παρούσα φάση οι τραπεζικές μετοχές. Τα διεθνή χαρτοφυλάκια αναμένουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο έχουν επηρεαστεί από τη δημοσιονομική κρίση και την ύφεση που πλήττει τη χώρα και αναλόγως να αναπροσαρμόσουν τις εκτιμήσεις τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες αναμένεται να εμφανίσουν πτώση κερδών περί το 60% στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου.

Εκτός όμως από τις τράπεζες, καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του κλίματος στο Χ.Α. αποτελούν οι εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο. Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες με την τρόικα κα οι ασφυκτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση για τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων επιδεινώνουν περαιτέρω την επενδυτική ψυχολογία. Υπό αυτών των συνθηκών επιμένουνν τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους. Μάλιστα οι FT σε σχετικό τους άρθρο υποστηρίζουν πως τραπεζίτες και δικηγόροι ετοιμάζονται ήδη για την ελληνική ελεγχόμενη χρεοκοπία. Απλά διαφωνούν για το πότε αυτή θα γίνει. Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο John Dizard κάποιοι πιστεύουν ότι η δραματική, σοκαριστική ανακοίνωση θα γίνει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 και άλλοι θεωρούν ότι το τρίτο τρίμηνο είναι πιο κατάλληλο.

Πέρα από τα ενδογενή προβλήματα, η χρηματιστηριακή αγορά καλείται να αντιμετωπίσει και την αισθητή επιδείνωση του διεθνούς κλίματος. Το γεγονός πως η Ιρλανδία προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης και οι αρνητικές εξελίξεις στην Πορτογαλία εντείνουν τις ανησυχίες πως η δημοσιονομική κρίση στην Ευρωζώνη επιστρέφει δριμύτερη.

Υπό αυτών των συνθηκών το ελληνικό χρηματιστήριο δεν φαίνεται να μπορεί να εισέλθει σε φάση ουσιαστικής ανάκαμψης, με τους αναλυτές να θεωρούν πιθανή τη συνέχιση της πτωτικής κίνησης.

Produced by