14
ΔΕΚ

Χ.Α: Σε δυο στρατόπεδα η αγορά έως το τέλος της χρονιάς


Η ανοδική αντίδραση της αγοράς την περασμένη εβδομάδα βελτίωσe την επενδυτική ψυχολογία, ωστόσο ισχυρή διόρθωση που συντελέστηκε την προηγούμενη Παρασκευή, επανέφερε τον προβληματισμό για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Υπό αυτών των συνθηκών στο χρηματιστηριακό παρασκήνιο διαμορφώνονται δύο απόψεις-τάσεις εκ διαμέτρου αντίθετες.

Η πρώτη επιμένει πως υπό το σημερινό μείγμα του οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος, το όποιο σήμα ανάκαμψης της Σοφοκλέους θα εξαρτάται από τις ευρύτερες εξελίξεις και το timing δεν πρέπει να αναμένεται πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τις εμπλοκές που προκύπτουν με την Ε.Ε., την τρόικα και τη Γερμανία.

Η δεύτερη και σαφέστατα αυξημένου κερδοσκοπικού χαρακτήρα λέει πως από τη στιγμή που η περιοχή αντέχει έως τώρα δεν θα διασπαστεί υπό τις παρούσες πάντα συνθήκες, συν του ότι αναμένεται καλλωπισμός της αγοράς ή κατά τη διεθνή ορολογία το λεγόμενο window dressing. Ωστόσο οι αισιόδοξοι επαγγελματίες διαχειριστές δεν στηρίζουν την πρόβλεψή τους μόνο και μόνο στο γεγονός ότι η μετοχή της ΕΤΕ έδειξε την περασμένη εβδομάδα άμεσα αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα να επανέλθει στα 7,30 ευρώ.

Πιάνονται τόσο από την κινητικότητα στον τίτλο του ΟΤΕ , που, πέρα από τον λόγο που έχει να κάνει με την επικείμενη πώληση του πακέτου του Δημοσίου, δείχνει πως υπάρχουν ενεργοί παίκτες που παρακολουθούν από κοντά το ταμπλό, όσο και από ανάλογη συμπεριφορά που παρουσιάζουν οι εμπλεκόμενοι με τις αποκρατικοποιήσεις τίτλοι όπως του Τ.Τ., που επίσης ξυπνάει. Ενώ αν όλα κυλήσουν βάσει του χρονοδιαγράμματος που ήδη στην πιάτσα ονομάζεται «fast track - αποκρατικοποιήσεις», τότε στον κύκλο των συναλλαγών και στο στόχαστρο των traders θα μπουν μετοχές όπως της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και των δύο «λιμανιών» του Χ.Α., του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, όπου, σημειωτέον, οι πιο έμπειροι εντοπίζουν κάποιες πρώτες «κυκλωτικές» κινήσεις.

Οι κρίσιμες στηρίξεις

Πάντως όποια και από τις δύο εκτιμήσεις να αποδειχτεί σωστή στο προσεχές διάστημα, όλοι οι εμπλεκόμενοι με τις συναλλαγές αλλά και οι αναλυτές συμφωνούν στο ότι, αν σπάσει το σημείο των 1.495 μονάδων, τότε θα μπούμε σε νέες περιπέτειες. Ενώ ανησυχία και μάλιστα εντονότατη προκαλεί το ενδεχόμενο κάποια σοβαρά διεθνή χαρτοφυλάκια αλλά και δυνατά hedge funds να βαρεθούν να περιμένουν, με αποτέλεσμα να προβούν σε ευρείας έκτασης ρευστοποιήσεις, και όλοι γνωρίζουν πως έτσι όπως είναι η κατάσταση αυτό μόνο άκομψα μπορεί να συμβεί (βλέπε αλυσιδωτή αντίδραση).

Βεβαίως υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν πως πρέπει να λέμε «και πάλι καλά», υπό την έννοια πως μετά από τόσο μεγάλο μπέρδεμα και παραφιλολογία γύρω από το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας και τον χαμό που συμβαίνει στις χώρες του Νότου και την Ιρλανδία , το Χρηματιστήριο της Αθήνας αντιστέκεται στις Κασσάνδρες, που από την αρχή της τρέχουσας περιπέτειας έριξαν στο τραπέζι τις 1.200 μονάδες και ορισμένοι εξ αυτών ακόμα και τις 800 μονάδες.


Τυχαίο; Δεν νομίζω…

Και η εικόνα αυτή προφανώς δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός που οφείλεται στο ότι με έναν τρόπο όλοι οι επενδυτικοί πόλοι της Σοφοκλέους, εγχώριοι και διεθνείς, αποφάσισαν και συμφώνησαν πως ο Γενικός Δείκτης δεν αξίζει να βρίσκεται χαμηλότερα. Ειδικότερα οι τράπεζες προχώρησαν για τους δικούς τους λόγους στην επιχείρηση-στήριξη (βλέπε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου) και οι ξένοι market makers (βλέπε αμερικανικούς οίκους), που θέλουν να έχουν ρόλο ως ισχυροί ανάδοχοι αλλά και διαθέτουν καραβιές από ελληνικά Blue Chips στα χαρτοφυλάκιά τους.

Θυμίζουμε πως η ΑΜΚ της Εθνικής τράβηξε άμεσα και έμμεσα φρέσκο χρήμα από το εξωτερικό και είναι συνηθισμένη τακτική οι ανάδοχοι να αναλαμβάνουν ή για την ακρίβεια να εγγυώνται πως θα αναλάβουν ρόλο market maker ειδικά αν οι συνθήκες είναι σαν τις σημερινές.

Και μπορεί η Citi και η Bank of America - Merrill Lynch να έσπευσαν να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για τις ελληνικές τράπεζες προς το χειρότερο μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος και γενικά τη δύσκολη δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί στους επόμενους μήνες, όμως κοινό μυστικό αποτελεί πως όλα σχεδόν τα αμερικανικά «σπίτια» δεν έχουν αντίρρηση να στηρίξουν τα συμφέροντά τους.

Τεχνικής φύσεως ελπίδες

Οι αναλυτές από την πλευρά τους θεωρούν πως για να βελτιωθεί η τεχνική εικόνα της αγοράς, πρέπει αρχικά ο Γ.Δ. να υπερβεί τις 1.510 μονάδες -εγχείρημα που ακόμα μπορούμε να πούμε πως δεν είναι και τόσο δύσκολο- και στη συνέχεια θα πρέπει να ξεπερασθούν οι 1.560 μονάδες και με αυξημένες συναλλαγές.

Αν συμβεί αυτό, τότε ο ανοδικός στόχος προσδιορίζεται σε πρώτη φάση στις 1.600-1.612 μονάδες, ενώ στο ενδιάμεσο θα υπάρχει μάλλον μικρή αντίσταση στις 1.575 μονάδες, επίπεδο στο οποίο παρεμπιπτόντως έχει σκοντάψει ουκ ολίγες φορές η Σοφοκλέους.

Και για να περάσουμε στο αρνητικό (τεχνικό) σενάριο, σε ενδεχόμενη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 1.490 μονάδων, τότε τα πράγματα ζορίζουν ακόμα περισσότερο και το ενδιαφέρον πρώτιστα θα επικεντρωθεί στην εξέλιξη του όγκου των συναλλαγών.

Στην καλύτερη περίπτωση αν διασπασθεί η πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη με χαμηλές συναλλαγές, τότε μπορεί να εκτονωθούν οι ρευστοποιήσεις στις 1.450 μονάδες, ενώ αν η διάσπαση των 1.470 μονάδων πραγματοποιηθεί με αυξημένες συναλλαγές (sell off με άλλα λόγια), εκτιμάται πως θα υπάρξει αυτό που οι ειδικοί λένε «αυτοτροφοδότηση της πτώσης», με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος προς την επόμενη στήριξη των 1.400 μονάδων.

"Year end rally";

Σε διεθνές επίπεδο εξακολουθεί να κερδίζει συνεχώς πόντους το σενάριο για το λεγόμενο "year end rally", με αποτέλεσμα η ελληνική χρηματιστηριακή κοινότητα και οι υγιείς επενδυτικές δυνάμεις να έχουν βρει έναν ισχυρό σύμμαχο, υπό τις παρούσες πάντα συνθήκες, με αποτέλεσμα το περιβάλλον , όπως αυτό διαμορφώνεται, να αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας που φτάνουν ακόμα και στο σημείο των 1.800 μονάδων μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες παίκτες θεωρούν πως έχουν μπροστά τους μια καλή ευκαιρία για το τελευταίο "μεροκάματο" του 2010 και λαμβάνουν διακριτικά θέσεις προκειμένου να βρίσκονται εντός του κύκλου των συναλλαγών. Εκείνο δε που προκαλεί εντύπωση είναι το ότι ακόμα και όσοι σκέφτονται βάσει κερδοσκοπικών κριτηρίων συμφωνούν πως οι πιθανότητες για ανοδική κίνηση στο Χ.Α. υπερτερούν σαφέστατα, μια και επί της ουσίας οι τιμές δεν απέχουν και πάρα πολύ από τα ιστορικά χαμηλά τους και παράλληλα έχουν προεξοφληθεί όλες οι αρνητικές παράμετροι, που πάντα υπάρχουν.
Produced by