21
ΔΕΚ

Χ.Α: Ανοδική αντίδραση, παραμένει η επιφυλακτικότητα


Τα εσωτερική φύσεως προβλήματα της Ελλάδος σε συνδυασμό με τις πληροφορίες περί επικείμενης υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίες δίνουν για μια ακόμη φορά την ευκαιρία στους κερδοσκόπους νσ κάνουν το παιχνίδι τους στην αγορά.

Φαίνεται λοιπόν πως το ελληνικό χρηματιστήριο , συνεχίζει να ζει στον δικό του "κόσμο της υπερβολής", ενώ τα προβλήματα συνεννόησης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπουν υπέρμετρη αισιοδοξία.

Εν τω μεταξύ η προειδοποίηση της Moody's στις Ελληνικές τράπεζες, αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στο ταμπλό και όπως συνήθως συμβαίνει στο τέλος κάθε χρονιάς η απουσία επενδυτών δημιουργεί εντονότατο volatility, κατάσταση που υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να φέρει χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη.

Με άλλα λόγια η Σοφοκλέους αποτελεί άριστο γήπεδο κερδοσκοπίας και φυσικά οι επαγγελματίες παίκτες δεν αφήσαν την ευκαιρία να πάει χαμένη αν ληφθεί υπόψη το επιθετικό "άδειασμα" των τραπεζικών τίτλων που προκάλεσε δεύτερες σκέψεις για το ότι κάποιοι προσπαθούν διακαώς να απαλλαγούν από τις μετοχές που κρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Μπορεί δε να μην είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που οι τράπεζες μετατρέπονται σε "εργαλεία ανοιχτών πωλήσεων", για να θυμηθούμε και την φράση του πρώην διοικητή της Εθνικής Τάκη Αράπογλου.

Νέες απειλές από Moody’s

Με υποβάθμιση απειλεί έξι ελληνικές τράπεζες, το Δήμο Αθηναίων και μια σειρά από ελληνικές τιτλοποιήσεις η Moody’s, έπειτα από την απόφασή της να θέσει υπό αναθεώρηση προς πιθανή υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας (που σήμερα διαμορφώνεται στο Ba1).
Συγκεκριμένα, υπό αναθεώρηση προς πιθανή υποβάθμιση τέθηκαν επίσης οι αξιολογήσεις των Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ATEBank και Τράπεζα Αττικής.
Όπως επισημαίνει η Moody's, η πιστοληπτική ικανότητα μιας κυβέρνησης αποτελεί βασικό παράγοντα στην εκτίμηση της ικανότητας της χώρας να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα.
Επίσης, υπό αναθεώρηση τέθηκε η πιστοληπτική ικανότητα Ba1 του Δήμου Αθηναίων, με τη Moody’s να εξηγεί ότι πόλεις όπως η Αθήνα δεν έχουν τη χρηματοοικονομική ευελιξία που απαιτείται για να αποκτήσουν ισχυρότερη πιστοληπτική αξιολόγηση από τη χώρα. Παράλληλα, υπό αναθεώρηση τίθενται τιτλοποιήσεις δανείων που έχουν εκδώσει οι Alpha Bank, Eurobank, Marfin Egnatia Bank και Εθνική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται πως πριν από 4 ημέρες η Moody’s έθεσε την Ελλάδα υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης του ελληνικού χρέους που σήμερα διαμορφώνεται στο ΒΑ1.
Η επικεφαλής αναλύτρια της Moody’s για την Ελλάδα, Sarah Carlson δήλωσε στον Dow Jones Newswire υπάρχει ενδεχόμενο ακόμη και υποβάθμισης κατά πολλές βαθμίδες εάν δεν σταθεροποιηθεί ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ εντός των επόμενων 3-5 ετών ή η στήριξη από την Ε.Ε. αποδειχθεί λιγότερο ισχυρή μετά το 2013. Η Moody’s ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να υποβαθμιστούν οι αξιολογήσεις των ομολόγων τόσο σε εγχώριο όσο και ξένο νόμισμα. O oίκος τόνισε ότι επικεντρώνεται για την αναθεώρηση στην ονομαστική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τον παράγοντα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
Τέλος η επικεφαλής αναλύτρια της Moody’s ανέφερε ότι αποφασιστικό ρόλο στην προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, έπαιξε η αναθεώρηση προς τα πάνω του ελληνικού χρέους από τη Eurostat.

Στην Αθήνα η Fitch, φόβοι για υποβάθμιση

Στην Αθήνα θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο της Fitch, to οποίο θα έχει συναντήσεις με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη του οίκου αξιολόγησης έχουν έρθει ήδη σε επικοινωνία από την προηγούμενη εβδομάδα με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ζητώντας να καθοριστεί το πρόγραμμα των συναντήσεών τους. Άλλωστε η Fitch εδώ και μήνες έχει γνωστοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε νέα αξιολόγηση της Ελλάδας μέχρι το τέλος του έτους και πριν τις σχετικές ανακοινώσεις χρειάζεται μια τελευταία πληροφόρηση για τις προοπτικές τόσο της οικονομίας όσο και του πιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με πηγές, πιθανόν η υποβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας να πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα, καθώς, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες το σχετικό report του Οίκο Αξιολόγησης είναι ήδη έτοιμο, με τους αναλυτές του να περιμένουν την ουσιαστική επιβεβαίωσή των εκτιμήσεώς τους, πριν το ανακοινώσουν.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες το η ελληνική οικονομία συνολικά έχει βρεθεί για μια ακόμη φορά στο "στόχαστρο" των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές Δεκεμβρίου από τη Standard and Poor's, η οποία έθεσε σε επιτήρηση (CreditWatch) με αρνητικές προοπτικές την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας (ΒΒ+) ενώ την επόμενη εβδομάδα ακολούθησε η Moody's που προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε πολλαπλή υποβάθμιση της Ελλάδας η οποία βαθμολογείται με Ba1. Μάλιστα η Moody's ακολούθως έθεσε υπό επιτήρηση για πιθανή αρνητική υποβάθμιση τις αξιολογήσεις έξι ελληνικών τραπεζών, μετά το καμπανάκι για νέα υποβάθμιση του ελληνικού χρέους. Σημειώνεται ότι η Fitch είναι ο μοναδικός οίκος που δεν έχει αξιολογήσει την ελληνική οικονομία ως "σκουπίδι" και διατηρεί τη βαθμολογία της σε επίπεδα investment grade, με αξιολόγηση "ΒΒΒ-". Άλλωστε ο Fitch είχε εκφράσει πρόσφατα πως η Ελλάδα κρατά την αξιολόγηση investment grade "με νύχια και με δόντια".

Ιδιαίτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες για υποβάθμιση στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, καθώς αναπόφευκτα θα υποβαθμιστούν και εκείνες. Όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι εκτός της αξιολόγησης που φέρουν οι ελληνικές τράπεζες, βαθμολογούνται παράλληλα και οι εκδόσεις τους, όπως κοινά ομολογιακά, καλυμμένες ομολογίες, τιτλοποιήσεις, οπότε εάν η Fitch προχωρήσει, στην υποβάθμιση μέρους των πάσης φύσεως ομολογιακών ή άλλων τίτλων των ελληνικών τραπεζών, τότε πρακτικά θα σημάνει την περαιτέρω επιβάρυνση της ποιότητας των εγγυήσεων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ για να αντλούν ρευστότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες για να συντηρήσουν τα 137,7 δισ. ευρώ που έχουν καταθέσει ως εγγύηση στην ΕΚΤ για να λάβουν 95 δις ευρώ ρευστότητα, θα αντιμετωπίσουν σημαντικό πρόβλημα και άρα χρειάζονται νέες εγγυήσεις για να καταθέσουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Γι' αυτό άλλωστε και σπεύδουν όλες οι τράπεζες να κάνουν μέχρι το τέλος του έτους, χρήση του πακέτου των εγγυήσεων του δημοσίου ύψους 20 δισ. ευρώ. Οι εγγυήσεις αυτές θα κατατεθούν στην ΕΚΤ για άντληση ρευστότητας, δημιουργία αποθέματος εγγυήσεων και αποπληρωμή υπάρχουσων εγγυήσεων που όπως ειπώθηκε θα απομειωθούν κατά 5%.


Επιμένουν τα σενάρια χρεοκοπίας

Αναγκαία κρίνει την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από τη Ζώνη του Ευρώ ο διαχειριστής της Pimco, Andrew Bosomworth. Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, o διαχειριστής θεωρεί ότι προκειμένου να βγει η ΕΕ από τη δημιοσιονομική κρίση θα πρέπει προσωρινά οι τρεις χώρες να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη . "Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν θα ορθοποδήσουν μέσω ενός σταθερού συναλλαγματικού μηχανισμού όπως είναι το ευρώ", αναφέρει. Αναφορικά με την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, εκτιμά ότι η πολιτική της ΕΕ δεν θα πρέπει να εθελοτυφλεί μπροστά στην πιθανότητα μιας κρατικής χρεοκοπίας.


Produced by