21
ΔΕΚ

Λαζαρίδης: Ρευστότητα θα φέρουν οι αποκρατικοποιήσεις


Οι χαμηλές αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί στη χρηματιστηριακή αγορά προκαλούν το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, ο οποίος εμφανίσθηκε καθησυχαστικός σχετικά με την διατήρηση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αναπτυγμένες αγορές από τον βρετανικό οίκο FTSE.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χ.Α το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ξένων επενδυτών, λόγω των φθηνών αποτιμήσεων, όπως τουλάχιστον έδειξαν κατά τις συναντήσεις που είχε μαζί τους κατά την πρόσφατη επίσκεψή κυβερνητικού κλιμακίου στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Ο πρόεδρος του Χ.Α. επεσήμανε ότι οι επόμενες ιδιωτικοποιήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση, θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική χρηματαγορά κατά την τριετία του 2011-2013.

Ο κ. Σ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα υποβάθμισης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς κατά την επόμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση του βρετανικού οίκου FTSE, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών πληροί όλα τα κριτήρια του οίκου για την παραμονή του στις ανεπτυγμένες αγορές.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών τόνισε ότι στις αρχές του 2011 θα ξεκινήσει η λειτουργία του συστήματος X-Net( θα επιτρέπει, σε πλήρη ανάπτυξη, τη διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών μεταξύ ώριμων αγορών και χρηματιστηρίων σε Βαλκάνια και Αν. Μεσόγειο), για το οποίο έχουν δείξει ενδιαφέρον 23 εταιρείες.

Επίσης, ο κ. Σ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των κανόνων ασφαλείας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ειδικά στον έλεγχο των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, καθώς οι τελευταίες αποτελούν περίπου το 40% των συναλλαγών σήμερα στην Ευρώπη.

Τέλος ο πρόεδρος του Χ.Α εξέφρασε τον προβληματισμό του για την συγκέντρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε λίγες μετοχές του δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς μόλις πέντε μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης συγκεντρώνουν περίπου το 57% των συναλλαγών.


Produced by