27
ΔΕΚ

Χ.Α: Απαξιωτική εικόνα


Aδύναμη εικόνα παρουσιάζει και σήμερα με το ελληνικό χρηματιστήριο . Οι αναλυτές επισημαίνουν πως το κλίμα παραμένει εύθραυστο και θεωρούν δύσκολη την ανάκαμψη.

Η Merit ΧΑΕΠΕΥ θεωρει πως το βραχυπρόθεσμο momentum της αγοράς θα παραμείνει αρνητικό λόγω απουσίας αγοραστών λόγω απουσίας αγοραστών ενώ ο ΓΔ δεν αποκλείεται να επιστρέψει στη περιοχή των 1.400 μονάδων μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως η πλήρης αυτονόμηση της ελληνικής αγοράς δημιουργεί ανησυχίες και συνδέεται αρκετά με μια πιθανή υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τη Fitch, για την οποία υπενθυμίζουμε ότι είναι η μοναδική που διατηρεί ακόμα τα ελληνικά ομόλογα σε επενδυτική βαθμίδα. «Ο Γενικός Δείκτης δεν αποκλείεται να επιστρέψει στη περιοχή των 1400 μονάδων μέχρι το τέλος του χρόνου από όπου αναμένεται όμως να αντιδράσει. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλά χαρτοφυλάκια συνηθίζουν να κάνουν αγορές ή και επαναγορές μετοχών στις αρχές Ιανουαρίου. Επομένως μιας και η επικείμενη υποβάθμιση από τη Fitch αναμένεται τον Ιανουάριο και με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του 2011 αναμένεται να ψηφιστεί δεν αναμένουμε να δούμε νέα χαμηλά έτους μέχρι το τέλος του 2010» τονίζει η Μerit Παράλληλα, για τις ελληνικές τράπεζες η χρηματιστηριακή αναμένει πως το 2011 να είναι ένα από τα πιο δύσκολα έτη στην ιστορία τους. Ήδη, ενόψει και των επερχομένων stress tests, οι περισσότερες τράπεζες έχουν κάνει ενέργειες για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά πως η σημερινή συνεδρίαση θα κινηθεί χωρίς αξιόλογες πτωτικές μεταβολές και με την συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει σε «εορταστικά» επίπεδα. Με εξαίρεση τις τράπεζες οι οποίες έχουν πτωτική τάση, τα περισσότερα διαγράμματα των δεικτοβαρών μετοχών κινούνται σε ζώνες συσσώρευσης αφού οι προσφορά στα τρέχοντα επίπεδα τιμών είναι περιορισμένη και εύκολα αναχαιτίσιμη. Η ανάλωση χρόνου έχει περιορίσει την απόσταση από κομβικές διασπάσεις των κινητών μέσων των 200 και των 30 ημερών βελτιώνοντας την τεχνική εικόνα μετοχών όπως οι Μυτιλιναίος, ΜΕΤΚΑ, Τιτάν, Motor oil, Σιδενόρ, και ΟΠΑΠ . Ενδεχομένως βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις σε αυτές τις μετοχές σε καθοδικό άνοιγμα των τιμών να έχουν καλές πιθανότητες γρήγορων αποδόσεων εντός της ημέρας καταλήγει η χρηματιστηριακή.

Produced by