28
ΔΕΚ

Χ.Α: Παραμένει το σκηνικό ανασφάλειας


Προσπάθεια αντίδρασης καταβάλλει ο Γενικός Δείκτης, ωστόσο η εικόνα της αγοράς είναι απαξιωτική. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως το Χ.Α. παραμένει εγκλωβισμένο στα ενδογενή προβλήματα και δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσα θετικοί καταλύτες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη. Σημειώνεται πως το χαμηλό έτους βρίσκεται στις 1.383 μονάδες, που αποτελεί και χαμηλό 12ετίας.

Δυστυχώς όλα δείχνουν πως το Χ.Α. θα συνεχίσει να κινείται πτωτικά και στις τελευταίες συνεδριάσεις του 2010, ενός έτους που οι επενδυτές θα ήθελαν να ξεχάσουν.

Η «Αχίλλειος πτέρνα» της αγοράς είναι οι τράπεζες, οι οποίες έχουν δεχθεί τις πιο σοβαρές συνέπειες από τη δημοσιονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα. Η βαθιά ύφεση που βιώνει η ελληνική οικονομία κάνει τους αναλυτές να θεωρούν πως το 2011 θα είναι ακόμα δυσκολότερο για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε απαξίωση τις τραπεζικές μετοχές.

Από την άλλη πλευρά οι συνεχιζόμενες απειλές από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης για υποβάθμιση της χώρας, επιδεινώνουν περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για οποιασδήποτε μορφής αντίδραση.

Υπό αυτών συνθηκών οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. και θεωρούν πιθανό ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα στις 4 συνεδριάσει που απομένουν για να ολοκληρωθεί το 2010.

Produced by