30
ΔΕΚ

Χ.Α: Εορταστική ραστώνη


Υποτονικότητα και ισχνή συναλλακτική δραστηριότητα είναι τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης στο Χ.Α. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως το κλίμα παραμένει εύθραυστο και η τάση θα αποσαφηνιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Η περιοχή των 1.400 μονάδων έχει αποδειχθεί ισχυρή στήριξη και δεν αποκλείεται η επιβεβαίωση της διατήρησης τους να οδηγήσει σε μια βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία, σημειώνει μεταξύ άλλων η Merit ΧΑΕΠΕΥ.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, τo 2010, που μας αποχαιρετά σε λίγες ημέρες, κάθε άλλο παρά θετικά συναισθήματα και αναμνήσεις αφήνει στους Έλληνες επενδυτές. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σημαντικά με τις απώλειες να φτάνουν τo 35,7% έως και το κλείσιμο της Τρίτης 28/12.

H απόδοση του δείκτη είναι ενδεικτική για ένα έτος που σημαδεύτηκε από μια από τις μεγαλύτερες συρρικνώσεις του ΑΕΠ της χώρας μεταπολεμικά και την προσφυγή της χώρας σε δανεισμό από την τρόικα που απαρτίζουν το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ , ενώ η χώρα έφτασε να δανείζεται μακροπρόθεσμα με επιτόκια μεγαλύτερα του 12%.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο "συναγωνίζεται" τη Βενεζουέλα στον πυθμένα των χρηματιστηριακών επιδόσεων ανά τον κόσμο. Πολύ χαμηλά στην κατάταξη βρίσκεται και η Κυπριακή αγορά που είναι ουσιαστικά ένα χρηματιστήριο 2 μετοχών, που είναι εισηγμένες και στην ελληνική αγορά.

Οι παγκόσμιοι πίνακες αποδόσεων αποδεικνύουν ότι η πορεία των χρηματιστηρίων είναι συνυφασμένη με την εικόνα της οικονομίας της κάθε χώρας. Στις θέσεις που ακολουθούν την Ελλάδα στον πίνακα των παγκόσμιων αποδόσεων δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκονται οι αγορές της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ουγγαρίας, χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα.

Στις ανώτερες θέσεις του πίνακα συναντάμε κυρίως ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας ή και της Αφρικής ακόμα. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην Αργεντινή η αγορά της οποίας φαίνεται δέκα χρόνια μετά τη χρεωκοπία της και την εμπλοκή του ΔΝΤ να ανακάμπτει.

Ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές αγορές ξεχωρίζει η Εσθονία μια χώρα που ετοιμάζεται να μπει στην Ευρωζώνη και χώρες με χαμηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος , όπως η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία (με πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της), η Λετονία που δείχνει να επανακάμπτει μετά τη βοήθεια από το ΔΝΤ κ.α. Από τις μεγάλες αγορές κάθε άλλο παρά άσχημη μπορεί να χαρακτηριστεί η χρονιά για τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά σε σχέση το ΑΕΠ της χώρας παρά την σημαντική πτώση του ΑΕΠ την τελευταία διετία. Ο δείκτης Κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ έχει υποχωρήσει στο 25% περίπου ενώ είχε φτάσει στο 150% κατά τη διάρκεια του 1999. Μολαταύτα, το ελληνικό χρηματιστήριο δε φαίνεται να είναι υποτιμημένο σε όρους P/E λόγω της σημαντικής υποχώρησης των κερδών των εισηγμένων

Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε για την ελληνική κεφαλαιαγορά με απώλειες της τάξεως του 3,6% αντικατοπτρίζοντας την αδυναμία συμφωνίας των κρατών της Ευρωζώνης σε μια κοινά αποδεκτή λύση στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, την απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος και την ορατή πιθανότητα περεταίρω υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από μεγάλους οίκους αξιολόγησης που οδήγησαν και τα spreads των ελληνικών ομολόγων σε δυσθεώρητα ύψη. Η πιθανότατη υποβάθμιση από τον οίκο Fitch στη βαθμίδα μη επενδυτικής αξιολόγησης ΒΒ+ θα τοποθετήσει τη χώρα μας σε μια κατηγορία που περιλαμβάνει χώρες όπως η Τουρκία, η Γουατεμάλα, η Ουρουγουάη, η Ινδονησία κ.α.

Οι σημαντικές πιέσεις που δέχθηκε η αγορά τη Δευτέρα είχαν να κάνουν με το γενικότερο αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό εν μέσω ανησυχιών για το μέλλον της Πορτογαλίας, η πιστοληπτική αξιολόγηση της οποίας υποβαθμίστηκε την προηγούμενη Πέμπτη από τη Fitch σε Α+ με αρνητική προοπτική.

Παρόλο που το θετικό κλείσιμο της Τρίτης μπορεί να χαρακτηριστεί σαν τεχνική αντίδραση, θεωρούμε ότι ο Γενικός Δείκτης δεν θα καταγράψει νέα χαμηλά στις τελευταίες ημέρες του έτους.

Η περιοχή των 1400 μονάδων έχει αποδειχθεί ισχυρή στήριξη ως τώρα και δεν αποκλείεται η επιβεβαίωση της διατήρησης τους στις επόμενες ημέρες να οδηγήσει σε μια βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία. Δεν αποκλείεται όμως τα επίπεδα αυτά να διασπαστούν στο μεσοπρόθεσμο μέλλον καθώς η ελληνική οικονομία έχει αρκετούς δύσκολους μήνες μπροστά της.Produced by