31
ΔΕΚ

Χ.Α: Με πτώση 35,62% φεύγει το 2010


Οσοι ασχολούνται με το ελληνικό χρηματιστήριο , συμφωνούν πως τo 2010 αποτελεί μία χρονιά που οι επενδυτές θα ήθελαν να ξεχάσουν. Ο Γενικός Δείκτης αποχαιρετά το 2010 με πτώση πάνω από 35%, εμφανίζοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ όλων των μεγάλων αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρνητικοί πρωταγωνιστές αναδεικνύονται οι τράπεζες, με τις ομώνυμες μετοχές να καταγράφουν πτώση πάνω από 50%.

Οσον αφορά το 2011, το Χ.Α. θα παραμείνει εγκλωβισμένο στα ενδογενή προβλήματα της χώρας και θα κινείται ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρχουν στο μακροοικονομικό μέτωπο. Η κρίση αξιοπιστίας της Ελλάδας στο εξωτερικό αναπόφευκτα επιδρά αρνητικά και στο χρηματιστήριο και δεν φαίνεται, υπό τις παρούσες συνθήκες, να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ουσιαστική ανοδική αντίδραση.

Η επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα τραπεζικά blue chips, οι ξένοι εντείνουν τον προβληματισμό για την πορεία που θα ακολουθήσει η αγορά το επόμενο διάστημα. Δυστυχώς οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες είναι απαισιόδοξες, καθώς αναμένεται νέα πτώση στην κερδοφορία και περαιτέρω αύξηση στις επισφάλειες. Το γεγονός αυτό αποτρέπει τα διεθνή χαρτοφυλάκια από το να τοποθετηθούν στις τραπεζικές μετοχές. Ακόμα και η Εθνική, που η πλειοψηφία των ξένων διαχειριστών συμφωνεί πως η αποτίμησή της είναι ελκυστική, δεν φαίνεται να μπορεί να προσελκύσει το αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς επηρεάζεται από το γενικότερο αρνητικό περιβάλλον .

Υπό αυτών των συνθηκών το Χ.Α. εισέρχεται στο 2011 αντιμέτωπο με σημαντικές προκλήσεις και θα χρειαστούν «γερό στομάχι» όσοι επιλέξουν να ασχοληθούν με τις ελληνικές μετοχές.

Α.Κ.
Produced by