07
ΙΑΝ

Χ.Α: Προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες


Προσπάθεια να «πιάσει» τις 1.400 μονάδες καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, με τα κέρδη να κυμαίνονται γύρω στο 1% και τον τραπεζικό κλάδο να πρωταγωνιστεί. Ισχνός παραμένει και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, γύρω στα 25 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 1,21% στις 1.390,47 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει άνοδο 1,17% στα 6,05 ευρώ, ενώ η Eurobank κερδίζει 0,56% στα 3,58 ευρώ. Άλμα 4% καταγράφει η μετοχή του ΟΤΕ .

Διεύρυνση της επιτοκιακής ψαλίδας μεταξύ δεκαετών ελληνικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών παρατηρείται εκ νέου σήμερα στην αγορά κρατικών ομολόγων, με το "spread" τους να βρίσκεται σε απόσταση "αναπνοής" από το ψυχολογικό "φράγμα" των 1.000 μονάδων βάσης, διαμορφούμενο στις 990,9 μονάδες βάσης.

Όπως επισημαίνουν ωστόσο ανώτερα στελέχη της τραπεζικής αγοράς, η εικόνα αυτή δεν είναι ενδεικτική καθώς αποτυπώνει πενιχρό τζίρο και παντελή απουσία συναλλακτικού ενδιαφέροντος για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

Εν τω μεταξύ, μόλις 7 μήνες κατάφερε να διακρατήσει η ελληνική κεφαλαιαγορά τα χαμηλά του 2010 (1.383 μονάδες μονάδες, καθώς στη συνεδρίαση της Τετάρτης πραγματοποίησε κλείσιμο κάτω από την προαναφερθείσα περιοχή και συγκεκριμένα στις 1.373 μονάδες.

Ταυτόχρονα, το παραπάνω σημείο η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει να το δει από την 23η Φεβρουαρίου του 1998, με τα θεμελιώδη μεγέθη εκείνης της περιόδου να διαφοροποιούνται πλήρως έναντι των τρέχουσων, επισημαίνοντας τα έντονα υποτιμημένα επίπεδα, στα οποία διαπραγματέυεται ο Γενικός Δείκτης.

Την έντονα διορθωτική του πορεία ακολούθησε το σύνολο του ταμπλό και κυρίως οι τίτλοι της μεγαλής κεφαλαιοποίησης, με το σύνολο αυτών παρ’ όλα αυτά να διαπραγματεύεται πάνω από τα χαμηλά του Ιουνίου του 2010.

Εξαιρέσεις αποτέλεσαν οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της ΔΕΗ, οι οποίες στη συνεδρίαση της Τετάρτης προσέγγισαν υποτιμημένα επίπεδα τα οποία έχουν να δουν τουλάχιστον μία 10ετία. Ειδικότερα, η είσοδος στο νέο έτους δεν διαφοροποίησε ιδιαίτερα την εικόνα του τίτλου της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος διατήρησε την πλαγιοκαθοδική του πορεία που είχε ξεκινήσει την 5η Αυγούστου 2010 (10,38€ - πλησίον του 2ου σημείο Fibonacci: 38,2%: 10,50€), γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στη σταδιακή καταγραφή χαμηλότερων τοπικών κορυφών, καθ’ όλη τη διάρκεια της προαναφερθείσας κίνησης.

Ταυτόχρονα, οι τάσεις συσσώρευσης που παρουσιάσε η μετοχή τις τελευταίες 7 συνεδριάσεις πέριξ των 6,10€, βρήκαν διέξοδο σε μία πτωτική κίνηση απόρροια της οποίας ήταν η διάσπαση του ψυχολογικού ορίου των 6€. Αρνητική εικόνα εμφανίζουν και οι ταλαντωτές με τον μεν RSI (14) να προσεγγίζει υποτιμημένες ζώνες τιμών (35,2892) και τον δε MACD να διατηρεί τόσο τα μακροπρόθεσμα όσο και τα βραχυπρόθεσμα σήματα εξόδου (-0,2445). Επιπλέον αρνητική εξέλιξη αποτελεί η νέα αύξηση του συναλλακτικού όγκου, ο οποίος το τελευταίο 10ημερο είχε παρουσιάσει αισθητή μείωση. Οι παραπάνω παράγοντες τοποθετούν την επόμενη στήριξη της συγκεκριμένης μετοχής στα 5,58€, σημείο το οποίο αποτελεί το κάτω άκρο των Bollinger Bands. Παράλληλα, σε επίπεδα Μαρτίου 2009 διαπραγματεύεται και ο τίτλος της Alpha Bank, ο οποίος παρέμεινε σε έντονα διορθωτικό κανάλι, πραγματοποιώντας 2 ανοδικές συνεδριάσεις σε σύνολο 12 ημερών.

Η αδυναμία του να διασπάσει την αντίσταση των 4€ (κινητός μέσος 30 ημερών) στις 20 Δεκεμβρίου, ενεργοποίησε σήματα εξόδου σε χαρτοφυλάκια, τα οποία κινούνται κυρίως με βάση τεχνικά χαρακτηριστικά. Η παραπάνω εξέλιξη, επιβάρυνε περαιτέρω την τεχνική εικόνα της μετοχής, με συνέπεια να χαθεί κάθε προηγούμενη στήριξη. Επιπλέον οι ταλαντωτές διατηρούν τις αρνητικές τους αποκλίσεις και συγκεκριμένα ο MACD, παραμένει σε πτωτική τροχιά, η οποία ξεκίνησε την προαναφερθείσα ημερομηνία. Συγχρόνως ο ταλαντωτής RSI (14) ακολουθεί πορεία εφαπτόμενη στη γραμμή που ορίζει τα ουδέτερα επίπεδα τιμών, γεγονός το οποίο έχει να συμβεί από την 30η Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι επόμενη στήριξη του τίτλου τοποθετείται στα 3,40€, περιοχή η οποία εφόσον δεν διακρατηθεί θα ανοίξει το δρόμο για τα 3,3€.

Τέλος, σε επίπεδα τιμών και συγκεριμένα του Νοέμβριου 2008, διαπραγματεύεται η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία την Παρασκευή αφού διέσπασε τα χαμηλά του 2010 (10,70€) ακολούθησε έντονη διορθωτική πορεία, συνοδευόμενη συγχρόνως από αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα. Οι σταθεροποιητικές τάσεις που παρατηρήθηκαν στον τίτλο την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ του εύρους 11,10€ - 11,60€, βρήκαν διέξοδο σε μία έντονα πτωτική κίνηση, την οποία επιβάρυναν περαιτέρω τα βραχυπρόθεσμα σήματα πωλήσεων που έδωσε ο ταλαντωτής MACD (-0,2415) στη συνεδρίαση της 28ης Δεκεμβρίου (διατηρεί και τα μακροπρόθεσμα σήματα πωλήσεων), καθώς και η οριακή είσοδος σε υπερπουλημένες ζώνες τιμών του RSI (14). Πλέον, η επόμενη στήριξη τοποθετείται στα 9,7€, σημείο από το οποίο την 26η Νοεμβρίου 2008, ο τίτλος ξεκίνησε την πλαγιοανοδική του πορεία έως τα υψηλά του Μαρτίου 2009.

Produced by