10
ΙΑΝ

Χ.Α: Σκηνικό ανασφάλειας


Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς βρήκε φουριόζους τους πωλητές οι οποίοι δεν ξέχασαν τις… παλιές καλές συνήθειες ωθώντας τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλά δωδεκαετίας, επισημαίνει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Η διεύρυνση των spreads πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης ήταν αρκετή για να επαναφέρει την πίεση στις τράπεζες οι οποίες ταλαιπωρήθηκαν περαιτέρω μετά και την ανακοίνωση των όρων της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς.

Στο εξωτερικό η αύξηση των spreads της Πορτογαλίας και της Ισπανίας σε επίπεδα ρεκόρ φέρνουν πλέον στο επίκεντρο την

σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Ιανουαρίου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς το ευρωομόλογο και η στάση της ΕΚΤ θα κρίνουν αν θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες την Ιρλανδία και την Ελλάδα στο μηχανισμό στήριξης. Η συζήτηση αυτή θα είναι και ο βασικός καταλύτης για την διαμόρφωση της τάσης της εγχώριας αγοράς καθώς οποιοδήποτε νέο είναι καταδικασμένο να «καεί» στην λαίλαπα της αγωνίας των δημοσιονομικών ανησυχιών της Ευρώπης.

Τεχνικά, σύμφωνα πάντα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ ο Γενικός Δείκτης διατήρησε το σήμα πώλησης δίνοντας νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.363,11 μονάδες τέσσερις μόλις μονάδες υψηλότερα από τα χαμηλά του 1998. Παρόλα αυτά σε μεσοπρόθεσμο βάση ο MACD δεν έδωσε ούτε αυτή την εβδομάδα σήμα πώλησης εκμηδενίζοντας ωστόσο την απόσταση από την μεταβολή της τάσης του η οποία χρειάζεται ένα αρνητικό κλείσιμο την επόμενη εβδομάδα για να γυρίσει σε πτωτική πορεία. Παρόλα αυτά η διάσπαση της προηγούμενης ζώνης των χαμηλών των 1.383 μονάδων έδωσε νέες πληροφορίες για την εξέλιξη της τάσης η οποία έχει πλέον σαν νέο όριο στήριξης τις 1.359 μονάδες και μετά το… χάος καθώς οι στηρίξεις που πιθανόν να εντοπίζονται έχουν χαμηλή αξιοπιστία λόγω της πολύ διαφορετικής περιόδου στην οποία αναφέρονται.

Αν θεωρηθεί ότι ο Γενικός Δείκτης κινείται σε ένα μεσοπρόθεσμο πτωτικό κανάλι από τον Αύγουστο του 2010 τότε το κάτω όριο του καναλιού συμπίπτει με τις 1.280 μονάδες, ενώ μόνο η έξοδος από αυτό (1490 μονάδες) θα μπορέσει να αλλάξει κάπως την τεχνική εικόνα της αγοράς καταλήγει η χρηματιστηριακή.
Produced by