10
ΙΑΝ

Τραπεζικό «άδειασμα» στο Χ.Α.


«Βουτιά» 2,60% πραγματοποίησε ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων στις τράπεζες. Η Εθνική υποχώρησε κατά 6,62%, η Alpha -8,08%, η Eurobank -9,72%, η Τράπεζα Πειραιώς -5,03%, η Τράπεζα Κύπρου -5,42%, η Marfin Popular -4,67% και το ΤΤ -8,09%. Αξίζει να αναφερθεί πως σήμερα η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που θα πραγματοποιηθεί με αναλογία 12 νέες μετοχές για κάθε 5 παλαιές με τιμή διάθεσης 1 ευρώ/μετοχή.

Οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη βραχυπρόθεσμη τάση και δεν αποκλείουν συνέχιση της πτωτικής κίνησης. Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στην Ευρωζώνη και τα δημοσιεύματα ότι η Πορτογαλία θα προσφύγει στο μηχανισμό εντείνουν τους φόβους πως η δημοσιονομική κρίση λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Υπό αυτών των συνθηκών τα spreads στην περιφέρεια συνεχίζουν να διευρύνονται, δημιουργώντας αναταραχή στις αγορές ομολόγων.  Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε να προχωρήσει στην αγορά πορτογαλικών, ιρλανδικών και ελληνικών κρατικών ομολόγων. Traders είπαν στο Bloomberg ότι η παρέμβαση της ΕΚΤ πραγματοποιείται στους τρεις πιο αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης, καθώς αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν σημαντικές εκδόσεις ομολόγων από την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.

Ολο αυτό το σκηνικό επιδρά αρνητικά στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία, εκτός από τα ενδογενή της προβλήματα, έχει στην παρούσα φάση να αντιμετωπίσει και τις αρνητικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Από τεχνικής πλευράς, εάν διασπαστούν οι 1.350 μονάδες, τότε είναι πολύ πιθανό ο Γενικός Δείκτης να διολισθήσει προς τις 1.200 μονάδες.

Α.Κ.


Produced by