11
ΙΑΝ

Χ.Α: Επιτέλους αντίδραση


Ανοδική αντίδραση πραγματοποίησε σήμερα η αγορά, βρίσκοντας στήριγμα στο θετικό διεθνές κλίμα και στην επιτυχημένη έκδοση εντόκων γραμματίων. Ειδικότερα η σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων του δημοσίου εξάμηνης διάρκειας ύψους 1,5 δισ. ευρώ υπερκαλύφθηκε, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κάτω από το επίπεδο του 5%, και συγκεκριμένα στο 4,9%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 5,100 δισεκατομμυρίων ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,40 φορές.

Παράλληλα η δέσμευση της Ιαπωνίας ότι μέσα στον Ιανουάριο θα προβεί σε αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων επέδρασε υποστηρικτικά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία κινήθηκαν ανοδικά.

Πάντως οι αναλυτές θεωρούν πως, παρά την αντίδραση του Χ.Α., το επενδυτικό κλίμα παραμένει εύθραυστο και η βραχυπρόθεσμη τάση αρνητική . Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν πως όσο διατηρούνται τα σενάρια περί χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους, θα παραμείνει το σκηνικό ανασφάλειας.

Σημειώνεται πως οι FT σε σχετικό τους δημοσίευμα χαρακτηρίζουν πολύ πιθανή την αναδιάρθρωση του χρέους.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι για ορισμένους αναλυτές η προοπτική της αναδιάρθρωσης του χρέους κάποιας χώρας της ευρωζώνης είναι «τόσο σίγουρη όσο ο θάνατος και οι φόροι». Το ερώτημα που τίθεται, σχολιάζει η εφημερίδα, είναι πού, πότε και πώς μπορεί να γίνει αυτή η αναδιάρθρωση, επισημαίνοντας ότι οι αγορές δίνουν υψηλά ποσοστά πιθανότητας που αγγίζουν τη βεβαιότητα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εντός των επόμενων πέντε ετών. Οι αναλυτές πιστεύουν, συμπληρώνει η εφημερίδα, ότι η Ελλάδα παρά τη διάσωση των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ το Μάιο είναι πιθανό να γίνει η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα υποχρεωθεί να αναδιαπραγματευθεί την αποπληρωμή των οφειλών της.

Οσον αφορά τη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.369,35 μονάδες με άνοδο 1,09%. Η Εθνική ενισχύθηκε κατά 3,55%, η Alpha +2,42%, η Eurobank +3,69%, η Τράπεζα Πειραιώς +5,30%, η Τράπεζα Κύπρου +2,20%, η Marfin Popular +2,94% και το ΤΤ +5,60%.

Α.Κ.

Produced by