12
ΙΑΝ

Πάρτι στο Χ.Α!


Σε ράλι επιδόθηκε ο Γενικός Δείκτης εν μέσω ιδιαίτερα θετικού κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η επιτυχημένη δημοπρασία στην Πορτογαλία και οι προσδοκίες πως οι ευρωπαίοι ηγέτες θα λάβουν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, βελτίωσαν το επενδυτικό κλίμα και άνοιξαν την όρεξη για μετοχές. Την ίδια στιγμή τα spreads των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου αποκλιμακώθηκαν σημαντικά.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε εκρηκτικά κέρδη. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τράπεζες, για τις οποίες υπήρξαν μαζικές εντολές αγοράς από διεθνή χαρτοφυλάκια. Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,02% στις 1.438,03 μονάδες. Η Εθνική ενισχύθηκε κατά 7,88%, η Alpha +7,10%, η Eurobank +7,42%, η Τράπεζα Πειραιώς +7,55%, η Τράπεζα Κύπρου +14,66%, η Marfin Popular +2,86% και το ΤΤ +9,47%.

Για αισθητή βελτίωση του κλίματος στο Χ.Α. κάνουν λόγο οι αναλυτές, επισημαίνοντας πως, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης και διεύρυνση του σκοπού των δραστηριοτήτων, τότε είναι πολύ πιθανό η ανοδική κίνηση να συνεχιστεί.

Η τάση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση των ισχυρών ξένων παικτών, που στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις έχουν επανέλθει στα τραπεζικά blue chips. Ωστόσο η επιφυλακτικότητα παραμένει και αυτό που φοβούνται οι αναλυτές είναι μήπως υπάρξει νέος αστάθμητος παράγοντας, ο οποίος επιδεινώσει εκ νέου το κλίμα.Α.Κ.


Produced by