13
ΙΑΝ

"Άντεξε" το θετικό κλίμα στο Χ.Α.


Με ήπια άνοδο έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά τη μεγάλη άνοδο της Τετάρτης.
Η αγορά παρουσιάσθηκε νευρική, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν σημαντικές διακυμάνσεις.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.442,52 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,31%.
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 101,22 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο σε ποσοστό 0,45%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,28% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,60%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του Τ.Τ (+3,11%), της Motor Oil(+2,46%), της Εθνικής (+2,22%), της Eurobank(+2,21%) και της Alpha Bank(+2,21%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της Κύπρου (-2,63%), του ΟΤΕ (-2,10%) και της ΔΕΗ(-1,83%).
Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι δείκτες του Πετρελαίου (+1,77%) και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,73%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Μέσων Ενημέρωσης (-4,08%) και Τηλεπικοινωνιών (-2,10%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές: Vivere Enterainment (+16,67%), Έδραση. (+14,29%), ΑΝΕΚ (+11,76%), Sprider Stores (+11,54%) και ΚΡΕΚΑ (ΚΑ) (+9,52%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές: Κλωνατέξ (ΠΟ) (-16,67%), Ξυλεμπορία (-15,38%), Ιντεάλ Όμιλος (-11,40%), Olympic Catering (-8,82%) και Περσεύς (-7,69%).

100 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 68 πτωτικά και 46 παραμένουν σταθερές.


Φεύγουν οι "γρήγοροι"

Και εκεί που όλα ήταν "μαύρα", η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Olli Rehn, ότι συζητείται η αύξηση των κεφαλαίων του EFSF στα 440 δισ. ευρώ από τα 250 δισ. ευρώ, η προτροπή του Jose Barroso προς τους ηγέτες των χωρών μελών της E.E. να πάρουν τη σχετική απόφαση το αργότερο ως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις αρχές Φεβρουαρίου και η επιτυχημένη δημοπρασία ομολόγων στην Πορτογαλία άλλαξαν άρδη το σκηνικό στις αγορές ομολόγων, συναλλάγματος και μετοχών. Τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ κατέγραψαν στις συνεδριάσεις της Τρίτης σημαντικά κέρδη, ενώ η ελληνική αγορά επιδόθηκε σε ράλι.

Φαίνεται πως οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βλέποντας τον "ιό" της κρίσης χρέους να χτυπά απειλητικά την πόρτα της Ισπανίας, της τρίτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, αποφάσισαν να βάλουν "νερό στο κρασί τους" και να λάβουν μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της Ζώνης του Ευρώ. Ήδη η ΕΚΤ τις προηγούμενες ημέρες προχώρησε σε αγορές ισπανικών, ελληνικών και πορτογαλικών ομολόγων, ώστε να σταματήσει τη συνεχιζόμενη διεύρυνση στα spreads των περιφερειακών ομολόγων.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει επανέλθει η αισιοδοξία στο ελληνικό χρηματιστήριο , με τους αναλυτές να υποστηρίζουν πως, εάν διατηρηθεί το θετικό  σκηνικό στις διεθνείς αγορές, πιθανότατα η ανοδική κίνηση θα συνεχιστεί, Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξαν μαζικές εντολές αγοράς από ισχυρά διεθνλη χαρτοφυλάκια, γεγονός που καταδεικνύεται και από τον αυξημένο όγκο συναλλγών. Πληροφορίες αναφέρουν πως δύο αμερικανικοί οίκοι, βλέποντας το σκηνικό να βελτιώνεται έτρεχαν να κλείσουν τα short σε δείκτη και τράπεζες που είχαν ανοίξει τις προηγούμενες ημέρες.


Α.Κ.
Produced by