14
ΙΑΝ

Χ.Α: Κατοχύρωση κερδών


"Οι αγορές υπάρχουν για να μας διαψεύδουν" είχε πει ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, Teun Draaisma. Το Χ.Α. στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις διέψευσε τους απαισιόδοξους και πλέον το ανοδικό σενάριο κερδίζει πόντους.
Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κινηθεί ανοδικά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, γεγονός που κρίνεται θετικόαπό τους αναλυτές

Ολο το προηγούμενο διάστημα η ελληνική αγορά ήταν εγκλωβισμένη στα ενδογενή προβλήματα, ενώ οι δυσμενείς εξελίξεις στην Ευρωζώνη επιδείνωναν περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα. Ολοι όσοι ασχολούνται με την αγορά υποστήριζαν πως απαιτείται ένας θετικός καταλύτης για να αλλάξει το σκηνικό, που όμως δεν φαινόταν ότι μπορεί να υπάρξει, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις να είναι δυσοίωνες για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α.

Όμως τα δεδομένα από προχθές ξαφνικά άλλαξαν. Η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Olli Rehn πως πρέπει να διευρυνθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η έκκληση του προέδρου της Κομισιόν Jose Barosso προς του ηγέτες της Ε.Ε. να λάβουν τη σχετική απόφαση ως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις αρχές Φεβρουαρίου, η επιτυχημένη δημοπρασία στην Πορτογαλία και το δημοσίευμα του Bloomberg πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα ένα νέο σχέδιο στήριξης της περιφέρειας, που θα περιλαμβάνει τη διάσωση της Πορτογαλίας και την αγορά ελληνικών ομολόγων άλλαξαν άρδην το σκηνικό στις αγορές. Τώρα το ενδιαφέρον των αγορών είναι στραμμένο στη σύνοδο του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.
Οσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο το σημαντικότερο στοιχείο της ανοδικής αντίδρασης που πραγματοποίησε το Χ.Α. είναι η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, που καταδεικνύει την επιστροφή των ξένων παικτών.

Πληροφορίες μέσα από τα dealing rooms του Λονδίνου αναφέρουν πως οι fund managers μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη έχουν ξαναβάλει στις οθόνες τους τα ελληνικά blue chips. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι λονδρέζοι διαχειριστές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις τοποθετήσεις τους στο Χ.Α. εάν δεν υπάρξει κάποια αρνητική είδηση που θα διαταράξει σκηνικό. Στα "πηγαδάκια" των διαχειριστών στο City αυτό που λέγεται είναι πως οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου λόγω της σημαντικής υποχώρησής τους και εάν βοηθήσει το διεθνές κλίμα, τότε η ανάκαμψή τους θα είναι σημαντική.
Produced by