17
ΙΑΝ

X.Α: Διατηρείται το θετικό momentum


Ψύχραιμα αντιδρά μέχρι στιγμής η αγορά στην υποβάθμιση της Fitch, κάθως είχε προεξοφληθεί. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, ενώ σημαντικές είναι οι απώλειες για την Τράπεζα Πειραιώς, λόγω της εισαγωγής των δικαιωμάτων που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Παράλληλα, το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η υποβάθμιση έχει στην παρούσα φάση άκυρο χαρακτήρα αφού αναφέρεται σε μια συγκυρία διαφορετική από αυτή που διαμορφώνεται μετά την ανάληψη της πρωτοβουλίας από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών δυσκολιών.

Τί σημαίνει για την αγορά η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων και από τον Fitch ως "junk", από την κατηγορία "investment" που ήταν προηγουμένως, καθώς οι Μοοdy’s και S&P την είχανε ήδη κατατάξει στην κατηγορία "σκουπίδι";

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτά μπορεί και να μην σημαίνει και τίποτε χειρότερο για τη χώρα αφού η ΕΚΤ έχει δηλώσει πως δεν ζητά εχέγγυα διαβάθμισης για τη χορήγηση ρευστότητας.

Οι τελευταίες ειδήσεις από τις Αγορές ομολόγων του Ευρωπαϊκού Νότου, έδωσαν ένα θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των αγοραστών και οι προσδοκίες, πλέον, στρέφονται στις αποφάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Στην περίπτωση που οι αποφάσεις ικανοποιήσουν τις αγορές ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τιμών και να ενισχυθεί από 150 έως 200 μονάδες. Στις επόμενες συνεδριάσεις οι προσδοκίες θα έχουν βαρύνουσα σημασία στη διαμόρφωση τιμών αλλά δεν είναι σε θέση να μηδενίσουν την αβεβαιότητα που υπάρχει για το ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης των Κρατών της Ε.Ε.

Με την υπέρβαση των 1.390 μονάδων ακυρώθηκε το πτωτικό σήμα (από την καθοδική διάσπαση των 1.512μ στις 10/12/10) και δόθηκε ανοδικό (12/01/11). Για το προσεχές πενθήμερο το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στη δυνατότητα υπέρβασης της πρώτης αντίστασης των 1.465-1.470μ και προσέγγισης της επόμενης στις 1.498-1.505μ. Πριν πραγματοποιηθεί νέα προσπάθεια ανοδικής κίνησης, δεν θα μας ξαφνιάσει ενδεχόμενη υποχώρηση προς την ζώνη τιμών 1.425-1.405 μονάδων.

Η τάση και για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει πτωτική και δεν έχει αλλάξει. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση μονό το σπάσιμο των 750 μονάδων θα σταματήσει την καθοδική τάση.

Produced by