17
ΙΑΝ

X.A: Πάνω ο Γ.Δ., κάτω οι τράπεζες


Το γεγονός ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Fitch ήταν λιγότερο επιθετική από ό,τι αναμενόταν αλλά και η προοπτική του νέου σχεδίου διάσωσης για την Ευρωζώνη , που ενδέχεται να περιλαμβάνει ακόμα και τη μείωση του επιτοκίου των ελληνικών δανείων, διατήρησαν το θετικό momentum στο ΧΑ. Πτωτικά κινήθηκαν οι τράπεζες, καθώς κάποιοι προτίμησαν να κατοχυρώσουν κέρδη από την προηγούμενη δυναμική ανάκαμψη της αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.458,65 μονάδες με άνοδο 0,88%. Η Εθνική υποχώρησε κατά 1,53%, η Alpha -0,26%, Η Πειραιώς -4,91%, το ΤΤ -1,65%, η Eurobank -0,79% και η Marfin Popular -0,99%. Ανοδικά κινήθηκε η Tράπεζα Κύπρου (+2,66%). Στήριξη στον 120άρη προσέφεραν ΟΤΕ (+2,79%), Τιτάνας (+0,94%), Βιοχάλκο (+1,81%), Τρία Εψιλον (+2,27%). Κινητικότητα υπήρξε στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Ράλι 6,85% για την ATEBank, καθώς το πρωινό report της Proton Bank μιλά για ενδιαφέρον της κινεζικής Reignwood να αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στην τράπεζα, μέσω συμμετοχής της στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου. Όπως αναφέρεται, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στο αίτημα της κινεζικής εταιρείας. Η Reignwood είναι ένας ταϊλανδοκινεζικός όμιλος με δραστηριοποίηση στα καταναλωτικά αγαθά, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τον αθλητισμό ενώ έχει συστήσει συμμαχίες με πολλές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank, η Morgan Stanley και η Samsung.

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο. Οσον αφορά την υποβάθμιση από τη Fitch, οι αναλυτές εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση έχει άκυρο χαρακτήρα αφού αναφέρεται σε μια συγκυρία διαφορετική από αυτή που διαμορφώνεται μετά την ανάληψη της πρωτοβουλίας από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών δυσκολιών.

Τί σημαίνει για την αγορά η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων και από τον Fitch ως "junk", από την κατηγορία "investment" που ήταν προηγουμένως, καθώς οι Μοοdy’s και S&P την είχανε ήδη κατατάξει στην κατηγορία "σκουπίδι";  Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτά μπορεί και να μην σημαίνει και τίποτε χειρότερο για τη χώρα αφού η ΕΚΤ έχει δηλώσει πως δεν ζητά εχέγγυα διαβάθμισης για τη χορήγηση ρευστότητας. Οι τελευταίες ειδήσεις από τις Αγορές ομολόγων του Ευρωπαϊκού Νότου, έδωσαν ένα θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των αγοραστών και οι προσδοκίες, πλέον, στρέφονται στις αποφάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Στην περίπτωση που οι αποφάσεις ικανοποιήσουν τις αγορές ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τιμών και να ενισχυθεί από 150 έως 200 μονάδες. Στις επόμενες συνεδριάσεις οι προσδοκίες θα έχουν βαρύνουσα σημασία στη διαμόρφωση τιμών αλλά δεν είναι σε θέση να μηδενίσουν την αβεβαιότητα που υπάρχει για το ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης των Κρατών της Ε.Ε.Produced by