19
ΙΑΝ

Χ.Α: Αγοραστικός "πυρετός" στις τράπεζες


Σε κινήσεις short covering αποδίδουν οι αναλυτές το σημερινό ανοδικό τίναγμα της αγοράς. Παράλληλα η εξεταζόμενη κατάργηση του εταιρικού φόρου κατά 40% επιδρά υποστηρικτικά στις μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση. Την ίδια στιγμή η διάψευση από την πλευρά της Γερμανίας αλλά και της Ελλάδας ότι το Βερολίνο επεξεργάζεται σχέδιο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έδωσε τέλος στα σχετικά σενάρια. Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές για τη βραχυπρόθεσμη τάση, εκτιμώντας πως εάν δεν υπάρξει αστάθμητος παράγοντας η ανοδική κίνηση θα συνεχιστεί.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,46% στις 1.507,40 μονάδες με τη συναλλακτική δραστηριότητα να ανέρχεται στα 144,5 εκατ. ευρώ. Η Εθνική ενισχύθηκε κατά 6,01%, η Alpha +6,87%, η Eurobank +7,16%, η Τράπεζα Πειραιώς +3,29%, η Τράπεζα Κύπρου +6,72%, η Marfin Popular +3,74% και το ΤΤ +7,02%. Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν επίσης ΟΠΑΠ , ΟΤΕ , Μυτιληναίος, ΔΕΗ.

Aπό τεχνικής πλευράς η επόμενη αντίσταση ορίζεται στις1.570, σημείο που αποτελεί το ΚΜΟ 200 ημερών. Οι αναλυτές θεωρούν πως εάν ο Γενικός Δείκτης καταφέρει να διασπάσει την παραπάνω περιοχή, η τάση θα μετατραπεί σε απόλυτα ανοδική και θα ανοίξει ο δρόμος για κίνηση πάνω από τις 1.700 μονάδες. Πάντως οι τεχνικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως στην περιοχή των 1.570 μονάδων θα υπάρξει σκληρή μάχη.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας η συμβουλή της Barclays Wealth τους πελάτες της να αγοράσουν τα ελληνικά 2ετή ομόλογα και να τα κρατήσουν έως τη λήξη τους, καθώς εκτιμά ότι οι αποδόσεις τους είναι ελκυστικές και ο κίνδυνος αναδιάρθρωσής τους χαμηλός. Ο οίκος δεν περιμένει κάποια χρεοκοπία στην Ευρωζώνη και εκτιμά ότι το κοινό νόμισμα θα επιβιώσει. «Εάν κάποια χρέη αναδιαρθρωθούν, δεν θα είναι τα διετή», επιμένει ο Michael Dicks, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Wealth, σύμφωνα με το Reuters. Βέβαια, δεν αποκλείει διακυμάνσεις στις αποδόσεις τους, για αυτό και συστήνει στους επενδυτές να τα διακρατήσουν έως τη λήξη τους.

Α.Κ.

Produced by