21
ΙΑΝ

Χ.Α: Δείχνει χαρακτήρα


Αν και μια διορθωτική κίνησης της αγοράς θεωρείται από τους αναλυτές φυσιολογική και αναμενόμενη μετά τη δυναμική αντίδραση που πραγματοποίησε ο Γενικός Δείκτης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, ωστόσο οι αγοραστές εξακολουθούν να υπερισχύουν των πωλητών. Για θετικό momentum κάνουν λόγο χρηματιστές και brokers, επισημαίνοντας πως είναι πλέον γεγονός η εεπιστροφή κάποιων ξένων παικτών, έστω και βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Εμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες υποστηρίζουν πως το σκηνικό γύρω από την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες έχει αλλάξει, καθώς φαίνεται πως σύντομα θα υπάρξει μία συνολική λύση για τη δημοσιονομική κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη . Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομικών, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 2 Φεβρουαρίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα παρουσιάσουν το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρεών. Τα σενάρια γύρω από αυτό το σχέδιο είναι πολλά και περιλαμβάνουν την έκδοση ευρωομολόγου, την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και τη μείωση του κόστους δανεισμού. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις τελικές αποφάσεις για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, δρουν υποστηρικτικά στο ελληνικό χρηματιστήριο και βελτιώνουν την επενδυτική ψυχολογία.

"Οι μέρες που ακολουθούν είναι γκαστρωμένες" ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίος έλληνας διαχειριστής. Την ίδια έκφραση είχε χρησιμοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα και ο υπουργός Οικονομικών, θέλοντας να καταδείξει πως βρισκόμαστε σε μία περίοδο που θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις τόσο για την Ελλάδα όσο και για το μέλλον της Ευρωζώνης. Και επειδή ακριβώς οι μέρες είναι "γκαστρωμένες", αναλυτές, χρηματιστές και brokers λειτουργούν day by day.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το χθεσινό επιθετικό short covering, κάτι κρύβει και αυτό θα φανεί στις προσεχείς συνεδριάσεις. Όμως η μεταβλητότητα παραμένει στη χρηματιστηριακή αγορά, παρόλο που το ανοδικό σενάριο κερδίζει πόντους. Σύμφωνα με έλληνα fund manager που κατοικοεδρεύει στο Λονδίνο, το Χ.Α. είναι και θα είναι μια αγορά για "γερά νεύρα", που είναι ικανή να προσφέρει αναπάντεχες εκπλήξεις αλλά και απογοητεύσεις.

Produced by