24
ΙΑΝ

Χ.Α: Συνεχίζει να εκπλήσσει


Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ελληνικό χρηματιστήριο , το οποίο έχει μπροστά του το Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών, τις 1.570 μονάδες. Σε αυτή την περιοχή θα κριθεί το "παιχνίδι", υποστηρίζουν οι αναλυτές, οι οποίοι αναμένουν να υπάρξει σκληρή μάχη αγοραστών - πωλητών για τον έλεγχο της αγοράς.

Οι σορτάκηδες

Και μπορεί οι "σορτάκηδες" να τρέχουν και να μη φτάνουν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, ωστόσο όσοι ασχολούνται με τα χρηματιστηριακά γνωρίζουν καλά, πως δεν το βάζουν εύκολα κάτω. Το "short covering" που έλαβε χώρα στις συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης ήταν ένας από τους λόγους της δυναμικής αντίδρασης που πραγματοποίησε το Χ.Α.

Πληροφορίες μέσα από τα μεγάλα εγχώρια αλλά και λονδρέζικα dealing rooms υποστηρίζουν πως ξένοι παίκτες έκλεισαν μέρος από τις short θέσεις τους, καθώς διαπίστωσαν πως διαμορφώνεται θετικό momentum για τις ελληνικές μετοχές.

"Η εικόνα στην αγορά παραγώγων στις προηγούμενες ήταν συναρπαστική και άκρως ενδιαφέρουσα", επεσήμανε έλληνας αναλυτής. Σύμφωνα με τον ίδιον, μέχρι στιγμής ευνοούνται όσοι είχαν τοποθετηθεί long στην αγορά.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι καθοριστικές για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Τα δύο στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί, δηλαδή οι "long" και οι "short" δεν θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα και μένει να διαφανεί ποιοι θα υπερισχύσουν.

Αναμφίβολα πάντως η ψυχολογία και το κλίμα στο Χ.Α. έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ η αναμενόμενη επιμήκυνση του ελληνικού δανείου και η φημολογούμενη μείωση του επιτοκίου δανεισμού δρουν περαιτέρω υποστηρικτικά στην αγορά. Παράλληλα οι προσδοκίες πως θα υπάρξει συνολική λύση για τη δημοσιονομική κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη στη Σύνοδο Κορυφής στις 4 Φεβρουαρίου ευνοεί τις περιφερειακές αγορές, άρα και την ελληνική.

Α.Κ.

Produced by