24
ΙΑΝ

X.A: Οι αγοραστές επιμένουν


Οι «αβάντες» της Morgan Stanley για το Χ.Α., της Credit Suisse για τις τράπεζες, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες περί επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάδα μέσω του EFSF και η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση στα spreads των ομολόγων, αποτυπώνουν την αλλαγή του κλίματος απέναντι στην Ελλάδα. Θετικός ο αντίκτυπος στο Χ.Α., το οποίο συμπλήρωσε 8 ανοδικές σε σύνολο 10 συνεδριάσεων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.548,65 μονάδες με άνοδο 0,84%. Η Εθνική ενισχύθηκε κατά 1,74%, η Alpha +3,66%, η Eurobank +3,94%, και το ΤΤ +3,86%. Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν επίσης ΟΠΑΠ , ΟΤΕ , Μotor Oil.

Συγκεκριμένα οι πληροφορίες ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν να δανείζεται η Ελλάδα από το EFSF με χαμηλό επιτόκιο και με τα κεφάλαια αυτά να προχωράει στην επαναγορά των ομολόγων που έχει εκδώσει και σήμερα βρίσκονται στην κατοχή επενδυτών ή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενισχύουν τις προσδοκίες για επίλυση του ελληνικού προβλήματος.

Φυσικά όλο αυτό το σκηνικό έχει θετικό αντίκτυπο και στο ελληνικό χρηματιστήριο , το οποίο συνεχίζει την ανοδική του πορεία και πλέον το αισιόδοξο σενάριο κερδίζει πόντους.

Οι αναλυτές μετά από πολύ καιρό δηλώνουν αισιόδοξοι για το Χ.Α. και θεωρούν πιθανή της συνέχιση της αντίδρασης εάν δεν υπάρξει κάποιος αστάθμητος παράγοντας.

Από τεχνικής πλευράς κρίσιμη θεωρείται η περιοχή των 1.570 μονάδων, όπου διέρχεται ο Κινητός Μέσος Ορος 200 ημερών και αναμένεται να υπάρξει σκληρή μάχη αγοραστών - πωλητών για τον έλεγχο της αγοράς.

Και μπορεί οι "σορτάκηδες" να τρέχουν και να μη φτάνουν στις τελευταίες συνεδριάσεις, ωστόσο όσοι ασχολούνται με τα χρηματιστηριακά γνωρίζουν καλά, πως δεν το βάζουν εύκολα κάτω. Το "short covering" που έλαβε χώρα στις συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης ήταν ένας από τους λόγους της δυναμικής αντίδρασης που πραγματοποίησε το Χ.Α.

Πληροφορίες μέσα από τα μεγάλα εγχώρια αλλά και λονδρέζικα dealing rooms υποστηρίζουν πως ξένοι παίκτες έκλεισαν μέρος από τις short θέσεις τους, καθώς διαπίστωσαν πως διαμορφώνεται θετικό momentum για τις ελληνικές μετοχές.

"Η εικόνα στην αγορά παραγώγων στις προηγούμενες ήταν άκρως ενδιαφέρουσα", επεσήμανε έλληνας αναλυτής. Σύμφωνα με τον ίδιον, μέχρι στιγμής ευνοούνται όσοι είχαν τοποθετηθεί long στην αγορά.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι καθοριστικές για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Τα δύο στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί, δηλαδή οι "long" και οι "short" δεν θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα και μένει να διαφανεί ποιοι θα υπερισχύσουν.


Α.Κ.

Produced by