25
ΙΑΝ

Χ.Α.: Κερδίζει πόντους το ανοδικό σενάριο


Η αγορά συνεχίζει να εκπλήσσει με τη δυναμική, καθώς η αγορά μετρά μόλις 2 πτωτικές σε σύνολο 10 συνεδριάσεων. Ωστόσο τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ελληνικό χρηματιστήριο , το οποίο έχει μπροστά του το Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών, τις 1.570 μονάδες. Σε αυτή την περιοχή θα κριθεί το "παιχνίδι", υποστηρίζουν οι αναλυτές, οι οποίοι αναμένουν να υπάρξει σκληρή μάχη αγοραστών - πωλητών για τον έλεγχο της αγοράς.

Η «ήττα» των σορτάκηδων

Και μπορεί οι "σορτάκηδες" να τρέχουν και να μη φτάνουν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, ωστόσο όσοι ασχολούνται με τα χρηματιστηριακά γνωρίζουν καλά, πως δεν το βάζουν εύκολα κάτω. Το "short covering" που έλαβε χώρα στις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ένας από τους λόγους της δυναμικής αντίδρασης που πραγματοποίησε το Χ.Α.

Πληροφορίες μέσα από τα μεγάλα εγχώρια αλλά και λονδρέζικα dealing rooms υποστηρίζουν πως ξένοι παίκτες έκλεισαν μέρος από τις short θέσεις τους, καθώς διαπίστωσαν πως διαμορφώνεται θετικό momentum για τις ελληνικές μετοχές.

"Η εικόνα στην αγορά παραγώγων την προηγούμενη εβδομάδα ήταν συναρπαστική και άκρως ενδιαφέρουσα", επεσήμανε έλληνας αναλυτής. Σύμφωνα με τον ίδιον, μέχρι στιγμής ευνοούνται όσοι είχαν τοποθετηθεί long στην αγορά.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι καθοριστικές για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Τα δύο στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί, δηλαδή οι "long" και οι "short" δεν θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα και μένει να διαφανεί ποιοί θα υπερισχύσουν.

Αναμφίβολα πάντως η ψυχολογία και το κλίμα στο Χ.Α. έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ η αναμενόμενη επιμήκυνση του ελληνικού δανείου και η φημολογούμενη μείωση του επιτοκίου δανεισμού δρουν περαιτέρω υποστηρικτικά στην αγορά. Παράλληλα οι προσδοκίες πως θα υπάρξει συνολική λύση για τη δημοσιονομική κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη στη Σύνοδο Κορυφής στις 4 Φεβρουαρίου ευνοεί τις περιφερειακές αγορές, άρα και την ελληνική.

Ενδεικτικό της αλλαγής του κλίματος αποτελεί η προτροπή της Barclays Wealth προς τους πελάτες της να αγοράσουν τα ελληνικά 2ετή ομόλογα και να τα κρατήσουν έως τη λήξη τους, καθώς εκτιμά ότι οι αποδόσεις τους είναι ελκυστικές και ο κίνδυνος αναδιάρθρωσής τους χαμηλός. Ο οίκος δεν περιμένει κάποια χρεοκοπία στην Ευρωζώνη και εκτιμά ότι το κοινό νόμισμα θα επιβιώσει. «Εάν κάποια χρέη αναδιαρθρωθούν, δεν θα είναι τα διετή», επιμένει ο Michael Dicks, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Wealth, σύμφωνα με το Reuters. Βέβαια, δεν αποκλείει διακυμάνσεις στις αποδόσεις τους, γι’ αυτό και συστήνει στους επενδυτές να τα διακρατήσουν έως τη λήξη τους.

Απαλλάχθηκαν από έναν «βραχνά»

Αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα είναι πως οι επενδυτές απαλλάχθηκαν από έναν "βραχνά" που τους κρατούσε εκτός ελληνικού ταμπλό. Ενώ έως τότε όσοι επέμεναν να κινούνται διά της μεθόδου του "μπες-βγες" προτιμούσαν κυρίως να σορτάρουν και να αξιοποιούν τις φάσεις αντίδρασης για να πουλήσουν ανοιχτά επιπλέον μετοχές. Παράλληλα η αίσθηση πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα υποστηριχθεί απ’ όλες τις χώρες, της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης, έφερε αποκλιμάκωση στα spreads των χωρών του Νότου, επίσης μια εξέλιξη που έδωσε μια κάποια άνεση κινήσεων στους διαχειριστές.

Ενώ το γεγονός ότι η Ελλάδα φαίνεται να τηρεί πιστά το πλάνο του μνημονίου, και σε κάποιες των περιπτώσεων να κάνει περισσότερα απ' αυτά που της έχουν ζητηθεί, συνεκτιμάται στα μεγάλα διεθνή dealing rooms ως παράμετρος που δίνει περιθώριο για trading με ανεκτό ποσοστό ρίσκου.
Βέβαια το κλειδί-πασπαρτού που ανοίγει όλες τις παραπάνω πόρτες λέγεται ευρωομόλογο και, από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν στ’ ό,τι αποτελεί την καλύτερη λύση, οι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν με άλλο μάτι τις μετοχές όχι μόνο των ελληνικών τραπεζών αλλά και των υπολοίπων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του νότιου άξονα.

Τί λέει η Εμπορική

Ο Γ.Δ. κατάφερε να απομακρυνθεί από τα χαμηλά έτους, δημιουργώντας ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» σε περίπτωση αρνητικής ειδησεογραφίας στο άμεσο μέλλον, αλλά το ζητούμενο είναι να κατορθώσει να ξεπεράσει την ισχυρή ζώνη αντίστασης των 1.545 – 1.585 μονάδων, ώστε να τεθούν οι βάσεις για μια βιώσιμη ανοδική κίνηση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, σημειώνει μεταξύ άλλων η Εμπορική στην εβδομαδιαία τεχνική της ανάλυση. Η τράπεζα εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ζώνη αντίσταση των 1.545 - 1.585 μονάδων, είναι πολύ σημαντική για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Σε αυτή την περιοχή θα κριθεί, αν θα διατηρηθεί η μεσοπρόθεσμη πτωτική τάση και θα υπάρξει νέο πτωτικό κύμα ή θα σημειωθεί αυτοτροφοδότηση της ανοδικής κίνησης και ριζική μεταστροφή της αρνητικής τεχνικής εικόνας των τελευταίων μηνών, δημιουργώντας βάσιμες προσδοκίες για αρκετά υψηλότερα επίπεδα τιμών. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1.645 και 1.680 μονάδων. Σε βάθος μηνών, η ισχυρότερη αντίσταση εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή των 1.800 μονάδων.

Credit Suisse: Aναβαθμίζει τις τράπεζες

Στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών προχωρά η Credit Suisse, υιοθετώντας ουδέτερη στάση, έναντι προηγούμενης αρνητικής, έπειτα από την πτώση των μετοχών κατά 50-60% από τις αρχές του 2010 και τη διαμόρφωση των αποτιμήσεων σε επίπεδα που υπολογίζεται ότι προεξοφλούν haircut 25% στα ελληνικά ομόλογα και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 10-11%.

Παρόλα αυτά, ο οίκος τονίζει πως είναι ακόμα νωρίς για να υιοθετήσει θετική στάση απέναντι στον κλάδο. Οι αναλυτές εξακολουθούν να εντοπίζουν κινδύνους για την κεφαλαιακή επάρκεια από ένα πιθανό υψηλότερο haircut στα ομόλογα, ρίσκο μιας ακόμα βαθύτερης ύφεσης και αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την έξοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα έκτακτα μέτρα στήριξης που έχει λάβει.

Εξάλλου, η Credit Suisse επισημαίνει ότι η φημολογούμενη αναδιάρθρωση του χρέους με την επαναγορά των ομολόγων θα ήταν μεν θετική, όμως, δεν θα έλυνε οριστικά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ο οίκος υπολογίζει ότι με το σχέδιο που μελετάται, σύμφωνα με την Die Zeit, η αναλογία χρέους/ΑΕΠ θα μειωνόταν έως και κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Εάν η αναδιάρθρωση συνοδευτεί με την εφαρμογή και άλλων μέτρων, τότε το χρέος θα έπεφτε στο 124% του ΑΕΠ. Από τα επίπεδα αυτά, θα απαιτούνταν haircut 27% για να φτάσει στο 90%, δηλαδή σε επίπεδα που θεωρούνται διατηρήσιμα.

Top pick της Credit Suisse παραμένει η Τράπεζα Κύπρου (με σύσταση ‘‘outperform’’ και την τιμή-στόχο στα 3,40 ευρώ), ενώ ο οίκος αναβαθμίζει την Alpha Bank σε ‘‘neutral’’ από ‘‘underperform’’, διατηρώντας την τιμή-στόχο στα 4,20 ευρώ.

Επίσης τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στην Εθνική (με στόχο στα 6,80 ευρώ) και τη Eurobank (4,40 ευρώ) και αναμένει πορεία κατώτερη της αγοράς από την ΑΤΕ (0,72 ευρώ) και την Emporiki (1,60 ευρώ).

Αγοραστής στο Χ.Α. δηλώνει η Morgan

Αγοραστής στα χρηματιστήρια της περιφερειακής Ευρώπης, δηλώνει, η Μorgan Stanley. Για το Χ.Α. ο οίκος εκτιμά πως διαπραγματεύεται με discount 61% έναντι του μέσου όρου.

Στη σχετική ανάλυση ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει πως τα χρηματιστήρια του Νότου εμφανίζουν τις φθηνότερες αποτιμήσεις στον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Morgan Stanley το ελληνικό διαπραγματεύεται με Shiller P/E μόλις 5,5, δηλαδή σε discount 61% έναντι του μέσου όρου από το 1990, στο 13,9.

Oι αναλυτές εκτιμούν πως καθώς οι αποτιμήσεις και η ψυχολογία βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, κάθε θετική εξέλιξη σε μακροοικονομικό ή μικροοικονομικό επίπεδο στις περιφερειακές οικονομίες και επιχειρήσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει τα χρηματιστήρια της περιοχής σε σημαντική υπεραπόδοση.

Στη λίστα με τις 5 top επιλογές από την περιφερειακή Ευρώπη η Μorgan Stanley συγκαταλέγει τις μετοχές των ΟΤΕ και τις ENEL, Parmalat, Repsol και Telefonica.

Για τον ΟΤΕ οι αναλυτές σημειώνουν πως προσφέρει τα σημαντικότερα περιθώρια ανόδου στον ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό κλάδο και αναμένουν τη μετοχή να ενισχυθεί σημαντικά εάν υπάρξει περαιτέρω σταθεροποίηση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Η Morgan Stanley διαπιστώνει ότι ο Προϋπολογισμός κινείται σύμφωνα με τους στόχους του μνημονίου, ενώ κρίνει θετικά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Μάλιστα ο οίκος θεωρεί πως οι διαρθρωτικές αλλαγές αναμένεται να φέρουν ανάπτυξη κάποια στιγμή μέσα στο 2012.

Στις πιο ελκυστικές μετοχές της περιφερειακής Ευρώπης η Morgan Stanley περιλαμβάνει τις μετοχές των ΟΠΑΠ , ΔΕΗ, Motor Oil, Βιοχάλκο, Εθνική Τράπεζα, ΕΛΠΕ, Jumbo και Intralot.

Α.Κ
Produced by