27
ΙΑΝ

Χ.Α: Μάχες αγοραστών - πωλητών


Μεταβλητότητα επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο , καθώς κάποιοι επενδυτές προχωρούν σε πωλήσεις, ενώ κάποιοι άλλοι τοποθετούνται επιλεκτικά σε μετοχές του 20άρη και του 40άρη. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως το ζητούμενο για σήμερα είναι το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.565 μονάδες, περιοχή όπου διέρχεται ο Κινητός Μέσος Ορος 200 ημερών.

Merit AXEΠΕΥ: Κερδίζει πόντους το ανοδικό σενάριο

Η διατήρηση πάνω από τις 1.545 μονάδες θα μπορούσε να δώσει σοβαρές ενδείξεις για το ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός μακροπρόθεσμου ανοδικού καναλιού στη Σοφοκλέους, εκτιμά η Merit σε σχετική ανάλυση.

H σημαντική αντίδραση του Γενικού Δείκτη τις δυο προηγούμενες εβδομάδες ήταν το αποτέλεσμα ενδείξεων για συντονισμένη δράση από πλευράς Ευρωπαίων εταίρων με σκοπό τη λύση του δημοσιονομικού προβλήματος στην ευρωζώνη .


Αυτό που φαίνεται να κλειδώνει ως τώρα είναι η επιμήκυνση του χρέους των 110 δις ευρώ ίσως και με χαμηλότερο επιτόκιο από το ισχύον, πράγμα που σηματοδοτεί από μόνο του μια σημαντική εξέλιξη. Για το υπόλοιπο μέρος του χρέους συζητείται έντονα τις τελευταίες ημέρες το σενάριο επαναγοράς των ομολόγων, είτε από έναν ενισχυμένο Μηχανισμό στήριξης, είτε από το ελληνικό δημόσιο σε συνεργασία με το Μηχανισμό.

Η διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.545 μονάδες θα μπορούσε να δώσει σοβαρές ενδείξεις για το ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός μακροπρόθεσμου ανοδικού καναλιού. Βέβαια η τεχνική ανάλυση δεν έχει επιβεβαιωθεί στον ελληνικό δείκτη αρκετές φορές την τελευταία διετία και είναι πρόωρο να πούμε ότι έλαβε τέλος το μακροχρόνιο πτωτικό κανάλι που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009 ή ότι οι 1350 μονάδες που κατεγράφησαν στις 11/1 θα αποτελέσουν και χαμηλά έτους για το 2011. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το εάν η λύση που κυοφορείται υλοποιηθεί και δεν αποκλείεται μέχρι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις να υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα.

Ένα στοιχείο που συνηγορεί στο ανοδικό σενάριο είναι οι αυξημένοι όγκοι σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και αν το επενδυτικό ενδιαφέρον συνεχίσει να είναι αυξημένο επόμενα σημεία στόχοι θεωρούνται οι 1625 και οι 1645 μονάδες (τρέχοντα υψηλά τετραμήνου).

Τέλος, θετικά στοιχεία που συνηγορούν στη διατήρηση της εγχώριας ανόδου αποτελούν: α) η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων στο 20% που προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, β) η έγκριση του Νομοσχεδίου για την αγορά παιγνίων από το Υπουργικό Συμβούλιο, από το οποίο το δημόσιο προσδοκά έσοδα της τάξεως των 700 εκ. ευρώ για το 2011, και γ) η διαφαινόμενη επιτυχία των ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς και της Marfin Popular Bank.

Produced by