28
ΙΑΝ

Χ.Α: Σε ανοδικό κανάλι


Σε ανοδικό κανάλι παρέμεινε το Χ.Α., με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαία κέρδη 3,54%. Πρωταγωνιστής στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας αναδείχθηκε η Εθνική Τράπεζα, η οποία ενισχύθηκε κατά 4,81%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι Αlpha Bank, Τράπεζα Κύπρου , ΤΤ.

Emporiki: Διατηρείται το ανοδικό momentum στο ΧΑ

Αν δεν υπάρξει άμεσα διορθωτική κίνηση (η οποία
βραχυπρόθεσμα είναι μάλλον επιθυμητή για την αποθέρμανση της αγοράς), αναμένεται επιτάχυνση της ανοδικής τάσης προς την αντίσταση των 1.645 μονάδες, επισημαίνει η Emporiki Bank στην εβδομαδιαία τεχνική ανάλυση.

Σύμφωνα με αυτή, το προηγούμενο πενθήμερο ο ΓΔ διατήρησε την ανοδική τάση των τελευταίων εβδομάδων, καταγράφοντας νέα υψηλότερη τιμή έτους στις 1.596,87μ (ενδοσυνεδριακό υψηλό μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής).

Μεσοπρόθεσμα, αποτελεί ιδιαίτερα θετικό γεγονός ότι ξεπέρασε (με αυξημένες συναλλαγές) την αξιόλογη αντίσταση των 1.545μ και παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη ανοδική διάσπαση της περιοχής των 1.585μ, από όπου διέρχεται η trendline που οριοθετεί την πτωτική τάση του τελευταίου εξαμήνου.
Αν οριστικοποιηθεί η διάσπασή της (πρέπει ο ΓΔ να παραμείνει υψηλότερα των 1.545-1.585μ τουλάχιστον για χρονικό διάστημα δυο εβδομάδων), πέραν των βραχυχρόνιων θετικών αποτελεσμάτων (στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω), θα διαφοροποιηθεί προς το θετικότερο η τεχνική εικόνα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Πρώτον, δεν θα αντιμετωπίζεται πλέον η πρόσφατη (και ισχύουσα) ανοδική κίνηση ως βραχύβια αντίδραση στα πλαίσια μιας μεσοπρόθεσμης πτωτικής τάσης, αλλά ως το πρώτο ανοδικό κύμα σε μια σειρά ανοδικών κυμάτων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Δεύτερον, θα δημιουργηθούν βάσιμες προσδοκίες επίτευξης του σεναρίου προσέγγισης των 1.800μ στη διάρκεια του 2011, το οποίο στις αρχές του έτους είχαμε θέσει ως το επικρατέστερο σενάριο.

Οι πλησιέστερες αξιόλογες αντιστάσεις στις 1.645μ και 1.680μ.

Βραχυπρόθεσμα, θεωρούμε ότι ο ΓΔ εμφανίζει ενδείξεις «υπερθέρμανσης» και ο επενδυτικός κίνδυνος σε σχέση με την προσδοκώμενη απόδοση έχει αυξηθεί.

Οι περισσότεροι τεχνικοί δείκτες προσεγγίζουν υπεραγοραμένες ζώνες τιμών. Μία διορθωτική κίνηση ήπιας μορφής, θα «αποθέρμαινε» τους τεχνικούς δείκτες και θα καθιστούσε λιγότερο ευάλωτη την ανοδική τάση. Τα ποσοστά διόρθωσης 33%, 50% (συνηθέστερο ποσοστό) και 66%, προσδιορίζονται αντίστοιχα στις 1.513μ, 1.472μ και 1.432μ. Στηρίξεις εντοπίζονται στις 1.553μ (βραχυχρόνια trendline), 1.534μ, 1.478μ και 1.438μ.

Produced by