31
ΙΑΝ

Χ.Α: Βρίσκει δυνάμεις για υψηλότερα


Το ελληνικό χρηματιστήριο για μια ακόμη συνεδρίαση δείχνει δυναμική και διαπραγματεύεται σε υψηλότερα επίπεδα, παρά το πτωτικό ξεκίνημα. Πρωταγωνίστριες της συνεδρίασης αναδεικνύονται οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες δέχονται εντολές αγοράς από διεθνή χαρτοφυλάκια.

Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το ελληνικό χρηματιστήριο. Από την προηγούεμνη εβδομάδα βρίσκονται στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα και θα συντάξουν έκθεση για την πορεία τπυ προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης.Παράλληλα την άλλη Παρασκευή πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής, στην οποία το ελληνικό πρόβλημα θα βρεθεί στο επίκεντρο και εκτιμάται ότι θα "κλειδώσει" η επιμήκυνση του δανείου. Επίσης στο "τραπέζι" θα πέσει η μείωση του επιτοκίου αλλά και η δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων από την ελληνική κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας (EFSF).

Στο μεταξύ τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δίνουν και πάιρνουν. Αναλυτές, οικονομολόγοι, διεθνείς αξιωματούχοι και κεντρικοί τραπεζίτες έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Κάποιοι εκτιμούν πως αναπόφευκτα θα υπάρξει αναδιάρθρωση , ενώ κάποιοι άλλοι και κυρίως οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πάντως ο πρωθυπουργός από το Νταβός για μια ακόμη φορά δήλωσε κατηγορηματικά πως η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, ενώ παρόμοια ήταν η στάση του υπουργού Οικονομικών.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές πως το Χ.Α. θα βρεθεί αντιμέτωπο το προσεχές διάστημα με σημαντικές εξελίξεις. Το πού θα κάτσει η μπόλια ουδείς μπορεί να το γνωρίζει, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως τα διεθνή χαρτοφυλάκια έχουν βάλει στην επενδυτική τους σφαίρα τις ελληνικές μετοχές, κάτι το οποίο δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για διατήρηση του ανοδικού momentum. Φυσικά εάν υπάρξει κάποιος αστάθμητος παράγοντας που θα διαταράξει το κλίμα, τότε θα επανέλθει η δυσπιστία των ξένων απέναντι το Χ.Α. και όλοι γνωρίζουν τι θα σημάνει αυτό για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Α.Κ.

Produced by