31
ΙΑΝ

X.A: Έβαλαν "πλάτη" Εθνική, Alpha, Eurobank


Εντονη μεταβλητότητα επικράτησε στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο . Εμφανείς ήταν οι μάχες αγοραστών – πωλητών, ωστόσο ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει με άνοδο με αρωγούς τις τραπεζικές μετοχές. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως το momentum παραμένει θετικό και θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο αυτό της συνέχισης της ανάκαμψης. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρά κέρδη της τάξης του 0,13%. Η Εθνική ενισχύθηκε κατά 1,29, η Alpha, η Eurobank +1,90% και η Πειραιώς +1,22%. Από τον 20άρη ανοδικά κινήθηκαν οι ΟΤΕ (+1,89%), Μυτιληναίος (+4,58%) και ΜΙΓ (+2,86%).

Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το ελληνικό χρηματιστήριο. Από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκονται στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα και θα συντάξουν έκθεση για την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Παράλληλα την Παρασκευή πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής, στην οποία το ελληνικό πρόβλημα θα βρεθεί στο επίκεντρο και εκτιμάται ότι θα "κλειδώσει" η επιμήκυνση του δανείου. Επίσης στο "τραπέζι" θα πέσει η μείωση του επιτοκίου αλλά και η δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων από την ελληνική κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας (EFSF).

Οι Financial Times σε σχετικό τους δημοσίευμα ανέφεραν πως , σύμφωνα με την πρόταση που εξετάζεται από την ΕΕ και το ΔΝΤ η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει δάνειο έως 50 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης (EFSF), για να επαναγοράσει τα ομόλογά της. Το σχέδιο προβλέπει την επαναγορά των ομολόγων περίπου στο 75% της ονομαστικής τους αξίας, με την παράλληλη επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων προς το ΔΝΤ και την ΕΕ στα 30 χρόνια, με μείωση του επιτοκίων από τα σημερινά επίπεδα του 5,5%, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα. Εάν το σχέδιο υλοποιηθεί, τότε η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του EFSF για να επαναγοράσει ομόλογα 40 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ , στο 70% της ονομαστικής τους αξίας. Στους ιδιώτες ομολογιούχους θα προταθεί επέκταση 5-10 στη λήξη των ομολόγων και μείωση επιτοκίων. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αναδιαρθρωθεί στην ελεύθερη αγορά το 15-20% του δημοσίου χρέους και εάν αυτό γίνει φέτος, τότε η Αθήνα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2012, σύμφωνα με τραπεζίτη.

Στο μεταξύ τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δίνουν και πάιρνουν. Αναλυτές, οικονομολόγοι, διεθνείς αξιωματούχοι και κεντρικοί τραπεζίτες έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Κάποιοι εκτιμούν πως αναπόφευκτα θα υπάρξει αναδιάρθρωση , ενώ κάποιοι άλλοι και κυρίως οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πάντως ο πρωθυπουργός από το Νταβός για μια ακόμη φορά δήλωσε κατηγορηματικά πως η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, ενώ παρόμοια ήταν η στάση του υπουργού Οικονομικών.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές πως το Χ.Α. θα βρεθεί αντιμέτωπο το προσεχές διάστημα με σημαντικές εξελίξεις. Το πού θα κάτσει η μπόλια ουδείς μπορεί να το γνωρίζει, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως τα διεθνή χαρτοφυλάκια έχουν βάλει στην επενδυτική τους σφαίρα τις ελληνικές μετοχές, κάτι το οποίο δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για διατήρηση του ανοδικού momentum. Φυσικά εάν υπάρξει κάποιος αστάθμητος παράγοντας που θα διαταράξει το κλίμα, τότε θα επανέλθει η δυσπιστία των ξένων απέναντι το Χ.Α. και όλοι γνωρίζουν τι θα σημάνει αυτό για το ελληνικό χρηματιστήριο.

A.K.

Produced by