02
ΦΕΒ

Χ.Α: Στα χαρακώματα αγοραστές - πωλητές


Η μεταβλητότητα είναι το βαισκό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης στο Χ.Α. Κάποιοι επενδυτές προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών, ενώ άλλοι τάσσονται με την πλευρά των αγοραστών. Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν την εικόνα της αγοράς οι αναλυτές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το momentum παραμένει θετικό.

Η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει πως η υποχώρηση των spreads και η δυναμική παρουσία αγοραστών στους κυριότερους τραπεζικούς τίτλους ήταν από τα βασικά χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης. Ενδεχομένως το άνοιγμα των τιμών σήμερα να έχει συνέχεια της ροπής που καταγράφηκε στην Ελληνική αγορά ωθώντας προς την περιοχή των 1.680 μονάδων το Γενικό Δείκτη. Τεχνικά η διάσπαση και της εκθετικής εκδοχής του κινητού μέσου των 200 ημερών συνοδεύτηκε από επιτάχυνση και μαζική συμμετοχή τίτλων από όλο το φάσμα της κεφαλαιοποίησης.

Επισημαίνεται η προσέγγιση υπερτιμημένων περιοχών μετά από σημαντικό χρονικό διάστημα από τους κυριότερους ταλαντωτές γεγονός το οποίο αυξάνει θεωρητικά το ενδεχόμενο κάποιας τοπικής διόρθωσης «Η προσέγγιση του φετινού μας στόχου (1.700 μονάδες) επιβάλει την αναδίπλωση της στρατηγικής μας σε πιο συντηρητικό βαθμό. Σε πρώτο χρόνο θα μειώναμε αναλογικά στις θέσεις μας το βαθμό έκθεσης στο 70% και σε δεύτερο θα εξετάζαμε επιμέρους ισχυρές αποδόσεις οι οποίες τεχνικά χρήζουν κάποιας διόρθωσης. Δεν μεταβάλλουμε άποψη για την ανοδική αγορά ωστόσο εκτιμούμε ότι πλησιάζει η ώρα μιας ικανοποιητικής κατοχύρωσης των «πλούσιων» κερδών από το ράλι που ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου και το οποίο μετράει αποδόσεις 22%» καταλήγει η χρηματιστηριακή.

Οι ξένοι έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους στα ελληνικά blue chips και συνεχίζουν τις τοποθετήσεις του διαβλέποντας ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αγορές τραπεζικών μετοχών, αλλά και άλλων τίτλων του 20άρη, προχωρούν αμερικανικά και ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια, ενώ στο παιχνίδι έχουν μπει για τα καλά και οι Έλληνες θεσμικοί.

Οι πληροφορίες και τα σενάρια που κυκλοφορούν γύρω από το ελληνικό πρόβλημα, και η διαφαινόμενη λύση του μέσω της επιμήκυνσης και της επαναγοράς ομολόγων βελτιώνουν την επενδυτική ψυχολογία και κάνουν τους διεθνείς παίκτες να ποντάρουν «long» στις ελληνικές μετοχές.

Οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία που θα ακολουθήσει η αγορά τις επόμενες ημέρες και θεωρούν κλειδί τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Να σημειωθεί ότι το Χ.Α. για τον Ιανουάριο εμφάνισε την τρίτη καλύτερη απόδοση μεταξύ των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι το οποίο, αποδεικνύει πως το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά.Produced by