02
ΦΕΒ

Χ.Α: "Πλάτη" από Alpha, Ευrobank


Η μεταβλητότητα ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης στο Χ.Α. Κάποιοι επενδυτές προχώρησαν σε κατοχύρωση κερδών, ενώ άλλοι τάχθηκαν με την πλευρά των αγοραστών. Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν την εικόνα της αγοράς οι αναλυτές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το momentum παραμένει θετικό.  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.664,16 μονάδες με οριακή άνοδο 0,03%. Η Εθνική ενισχύθηκε κατά 0,13%, η Αlpha Bank +2,95% και η Eurobank +3,38%.

Merit: Ζητείται επιβεβαίωση διάσπασης των 1690 μoνάδες

Η επιβεβαίωση της διάσπασης της περιοχής των 1680-1690 μονάδων στις επόμενες συνεδριάσεις είναι σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση της ανόδου στο ΧΑ, με απώτερο στόχο την περιοχή των 1790 μονάδων, σημειώνει η Merit στο σχόλιό της για την αγορά.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή: "Για τέταρτη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ καταγράφει αξιόλογα κέρδη με κύρια αιτία την έντονη φημολογία για ένα σχέδιο "σωτηρίας" της ελληνικής οικονομίας στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με κέρδη 3,56% για το Γενικό Δείκτη που συνέχισε την ανοδική πορεία των προηγούμενων δυο εβδομάδων ξεπερνώντας τον ΚΜΟ των 200 ημερών για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο.

Αυτήν την εβδομάδα, οι συνεδριάσεις της Τρίτης (άνοδος 4,41%) και της Τετάρτης, που επεφύλασσαν τη διαδοχική διάσπαση των αντιστάσεων των 1645 (προηγούμενο υψηλό 4 μηνών) και των 1680 μονάδων (προηγούμενο υψηλό πενταμήνου), είναι ουσιαστικά η προεξόφληση μιας επικείμενης βιώσιμης και ρεαλιστικής λύσης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας μας.

Σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση της ανόδου είναι η επιβεβαίωση της διάσπασης της περιοχής των 1680-1690 μονάδων στις επόμενες συνεδριάσεις με απώτερο στόχο την περιοχή των 1790 μονάδων που είναι και τα υψηλά εννιαμήνου.

Αν περιοριστεί η δυναμική της ανόδου στις επόμενες ημέρες σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση του παρόντος ανοδικού καναλιού είναι η κίνηση πάνω από τον ΚΜΟ των 200 ημερών (στις 1555 μονάδες περίπου), η διατήρηση των υψηλών όγκων και η συμβολή των μη τραπεζικών μετοχών.

Ο φετινός Ιανουάριος έκλεισε με κέρδη 12,69% ενώ η απόδοση από τις 10/1 είναι πολύ μεγαλύτερη. Ο Ιανουάριος παραδοσιακά είναι ο καλύτερος μήνας του χρόνου στις διεθνείς αγορές κάτι που αποδίδεται στο λεγόμενο January effect. Η επικρατούσα εξήγηση του φαινομένου τοποθετεί τις υψηλές αποδόσεις στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε φέτος (απώλειες 3,2%). Οπότε θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι ή άνοδος δε σχετίζεται τόσο με την εποχικότητα όσο με μακροοικονομικές προσδοκίες.

Παρά τις διαψεύσεις κυβερνητικών παραγόντων, τα δημοσιεύματα περί ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πολλαπλασιάζονται και συντελούν στη διατήρηση του ανοδικού momentum. Τα σενάρια σχετικά με τη φύση του σχεδίου αυτού είναι πολλά, αλλά σε γενικές γραμμές περιλαμβάνουν την επιμήκυνση του χρέους των 110 δις ευρώ, την επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα με τη συνδρομή του ταμείου στήριξης με παράλληλη διαγραφή ενός μικρού μέρους του χρέους και την επιμήκυνση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Η πιθανότητα haircut δεν πρέπει να αποκλειστεί ενώ ερώτημα αποτελεί ποιοι τελικά θα δεχθούν να πωλήσουν ομόλογα στο ελληνικό κράτος. Ιδρύματα που έχουν κάνει ήδη σημαντικές διαγραφές μέρους της αξίας τους θα είχαν κίνητρο να κάνουν κάτι τέτοιο, κάτι που δεν ισχύει για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι αγορές φαίνεται ότι θεωρούν και πιθανό και βιώσιμο το παραπάνω σχέδιο καθώς παράλληλα τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν μέχρι και τις 760 μονάδες μετά από καιρό. Στη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή δεν αναμένεται να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις αλλά ούτε και να διαψευστεί η ύπαρξη σχεδίου προς διαπραγμάτευση.

Μια διάψευση των προσδοκιών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα λόγο για επιστροφή στα χαμηλά της 11/1/2011, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρειάζονται αρκετές προσπάθειες για να εισέλθει και πάλι η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά και ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να προχωρήσουν ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη σχεδίου διάσωσης

Παράλληλα, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σκόρπισε αρκετά χαμόγελα σε επιχειρηματικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους και έβαλε και αυτό το λιθαράκι του στην άνοδο. Συμβολή στην άνοδο του τραπεζικού κλάδου έχει και η επιτυχία της ΑΜΚ της Πειραιώς που μαζί με τα θετικά ως τώρα μηνύματα από την αντίστοιχη της Marfin Popular Bank μπορούν να θεωρηθούν ως ψήφος εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η Marfin Popular Bank προχώρησε επίσης στην πώληση ποσοστού 85% της θυγατρικής της Laiki Bank Australia έναντι 104,3 εκ. ευρώ, κίνηση που εντάσσεται στα πλαίσια της κεφαλαιακής ενίσχυσης του ομίλου. Τέλος, εγκρίθηκε η επαναγορά των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου εφάπαξ ή τμηματικά από την Αttica Βank (100 εκατ. ευρώ) και το Ταχ. Ταμιευτήριο (225 εκ. ευρώ), κάτι βέβαια που πρέπει να οριστικοποιηθεί με την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος".

Produced by