03
ΦΕΒ

Χ.Α: "Έχασαν τον ύπνο" τους οι σορτάκηδες


Οι σορτάκηδες πρέπει να έχουν χάσει τον ύπνο τους, στις τελευταίες συνεδριάσεις. Η δυναμική αντίδραση που πραγματοποίησε η αγορά την Τρίτη, "έπιασε στον ύπνο" όσους είχαν ανοίξει short θέσεις στις τράπεζες και στο δείκτη, με αποτέλεσμα να τρέχουν να κλείσουν τα short, προκειμένου να μην γράψουν μεγάλες ζημιές.

Ποιος δεν θυμάται ότι την προηγούμενη Πέμπτη το hedge fund FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP ανακοίνωσε ανοιχτή θέση 1,6 εκατ. μετοχών της Eurobank και 1,64 εκατ. μετοχών της Alpha Bank. Με άλλα λόγια το γνωστό hedge fund είχε σορτάρει το 0,3% του συνόλου των μετοχών και των δυο τραπεζών, ενώ το γεγονός ότι υποχρέωση ανακοίνωσης προκύπτει μόλις ξεπεραστεί το 0,1% δείχνει πως ο "σορτάκιας" άνοιξε μεγάλο μέρος της θέσης κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης και της Πέμπτης.

Αυτό που αναρωτιούνται κάποιοι στην αγορά είναι πως αισθάνεται οι διαχειριστές του παραπάνω hedge fund μετά την εκρηκτική άνοδο του Γενικού Δείκτη και των τραπεζών. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα έχουν χάσει την ησυχία τους και θα τρέμουν στην ιδέα το Χ.Α. να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

Στον αντίποδα δικαιωμένοι αισθάνονται όσοι είχαν ποντάρει "long" στις ελληνικά blue chips, τα οποία τις τελευταίες δυόμιση εβδομάδες έδωσαν σημαντικές αποδόσεις. Οι ξένοι πάντως συνεχίζουν να τοποθετούνται στο Χ.Α. και αυτό αποδεικνύεται από την αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Οι προσδοκίες ότι έως το Μάρτιο θα υπάρξει ουσιαστική λύση για το ελληνικό πρόβλημα δίνει πόντους στο ελληνικό χρηματιστήριο . Πολύ σημαντικό στοιχείο θεωρείται από τους αναλυτές, η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση στα spreads των ελληνικών ομολόγων, κάτι το οποίο επιδρά περαιτέρω υποστηρικτικά στην αγορά.

Το ανοδικό σενάριο είναι το επικρατέστερο όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποιος αστάθμητος παράγοντας. Και βέβαια δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την "αβάντα" από την Credit Suisse, η οποία αναβάθμισε το Χ.Α. και έκανε λόγο για ελκυστικές αποτιμήσεις. Να σημειωθεί πως την προηγούμενη εβδομάδα η Morgan Stanley συμβούλευε τους πελάτες της να τοποθετηθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο, υποστηρίζοντας πως διαθέτει σημαντικά περιθώρια ανόδου.

Α.Κ.

Produced by